Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel mladou ženu přepadl, znásilnil a poté jí ještě vyhrožoval

JIHLAVSKO: Útočník byl obviněn ze spáchání tří zločinů 

Jihlavští kriminalisté v současné době vyšetřují závažný případ, kdy se pachatel dopustil mravnostního a násilného jednání vůči mladé ženě. V říjnu zaútočil v noci v jihlavském parku s nožem v ruce na ženu, kterou nejprve přepadl, poté znásilnil a následně ženě ještě vyhrožoval. Kriminalistům se podařilo pachatele vypátrat a na konci ledna zahájili jeho trestní stíhání, sedmapadesátiletý muž byl obviněn ze spáchání tří zločinů. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu, který byl v době objasnění případu ve věznici, kam byl eskortován v souvislosti s jeho předchozí spáchanou majetkovou trestnou činností, ve věznici je obviněný muž i v současné době.
 
K přepadení a znásilnění třiadvacetileté ženy došlo na konci října loňského roku. V pátek šla sama před druhou hodinou v noci parkem Keťásek. Náhle k ní přistoupil neznámý muž s nožem v ruce, kterým na mladou ženu mířil. Požadoval po ní pod pohrůžkou použití násilí vydání mobilního telefonu a žena mu ho z obavy o svůj život a zdraví vydala. Pachatel se s tím ale nespokojil a ve svém agresivním nátlaku na ženu pokračoval, pod pohrůžkou použití nože, který měl stále v ruce, ji přinutil s ním odejít do lokality u městského vlakového nádraží na opuštěné, setmělé místo, kde pak mladou ženu znásilnil. Poté, když z místa odcházel, ještě ženě pohrozil, že pokud případ oznámí policii, tak jí ublíží.
 
Následně byl násilný sexuální útok oznámen policii a policisté ho začali prověřovat. Zjistili veškeré informace o průběhu případu, přibližný popis pachatele a začali po něm okamžitě pátrat. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru, ihned provedli důkladné šetření v lokalitě, kde došlo k loupežnému přepadení a následnému znásilnění, ohledali a zadokumentovali místa činů, dále zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů. Kriminalisté dále prováděli operativní šetření, zjišťovali a shromažďovali ke spáchaným závažným zločinům veškeré podstatné informace. K pachateli se jim podařilo postupně získat důležité poznatky a zjistili totožnost podezřelého, kterým byl muž v té době umístěný ve vazební věznici v souvislosti se spáchanou majetkovou trestnou činností. Na základě shromážděných důkazů, včetně vyhodnocení zajištěných stop, kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání. „Sedmapadesátiletý muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, zvlášť závažného zločinu znásilnění spáchaného se zbraní a dále zločinu vydírání spáchaného se zbraní a na svědkovi,“ řekl por. Mgr. Michal Olejníček, komisař oddělení obecné kriminality. Pachatelem je opakovaně soudně trestaný recidivista, který byl v minulosti mnohokrát odsouzen zejména za majetkovou trestnou činnost.
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
Za spáchanou závažnou trestnou činnost hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let.
 
 
V loňském roce došlo na Jihlavsku ke třem případům znásilnění. Dva spáchané činy kriminalisté objasnili a jeden v současné době ještě prověřují. V roce 2012 vyšetřovali kriminalisté v době od ledna do konce prosince celkem jedenáct trestných činů znásilnění. V letošním roce jihlavští kriminalisté v době od ledna do konce února vyšetřují jeden případ spáchaného znásilnění, pachatele dopadli.
 
Zásady, jejichž dodržováním lze riziko znásilnění snížit
Znásilnění je trestný čin, který je v mnoha ohledech velmi specifický. Jedná se o zvlášť závažný zločin, který patří mezi útoky pro oběť nejvíce zraňující. Oběť, převážně žena, si mnohdy odnese kromě fyzických následků i psychické trauma, které může být i doživotní a při vyšetřování pak může být posuzováno jako těžká újma na zdraví. K oběti sexuálního útoku přistupují kriminalisté při prověřování případu velmi citlivě a dopadení pachatele násilného mravnostního deliktu věnují maximální úsilí.
Existují obecné zásady, jejichž dodržováním lze riziko znásilnění snížit, stoprocentní obrana ale bohužel není. Nejvíce ohroženy jsou ženy, když se pohybují samy v nočních hodinách, za těchto okolností dochází také k většině útoků. Při nočních návratech by neměly ženy, pokud je to možné, chodit samy. Ze zábavních podniků, by se neměly nechávat doprovázet ani muži, které dobře neznají. Bezpečnou alternativou je návrat v noci s kamarády, kolegy, domluvit si odvoz někým z blízkých osob nebo vozidlem taxislužby. Obecně platí, že je vždy lepší mít u sebe mobilní telefon, kterým se dá v případě potřeby přivolat pomoc a dobré je mít u sebe preventivně obranný sprej. Pokud jde žena někam večer nebo v noci sama, měla by informovat blízkou osobu o tom, kam jde a kdy se přibližně vrátí. V noční době je vždy lepší vyhýbat se opuštěným, špatně osvětleným místům, jako jsou parky, lokality garáží, zahrádkářské kolonie, průmyslové zóny apod., raději by měla žena zvolit trasu po osvětlených a frekventovaných ulicích, i kdyby byla trasa delší. Pokud se žena pohybuje v nočních hodinách sama, neměla by být oblečena příliš vyzývavě. V podstatě všechny tyto zásady snižují riziko před samotným útokem, v době útoku, který je zpravidla nečekaný a razantní, už často mnoho možností, jak se bránit, není, oběť je silně zaskočená, otřesená a často se nezmůže na odpor.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. dubna 2014  

vytisknout  e-mailem