Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Páchali majetkovou trestnou činnost

Hrozí jim až osm let vězení 

Domažlickým kriminalistům se podařilo dopadnout dva muže ve věku 24 a 25 let z jižního Plzeňska, kteří páchali majetkovou trestnou činnost na území Plzeňského kraje a  v sousední Spolkové republice Německo.

Čtyřiadvacetiletý muž v polovině ledna letošního roku odcizil v německém Furth im Waldu odemčené osobní motorové vozidlo zn. AUDI A4 Avant,  které mělo klíče zasunuté v zapalování, a s tímto vozidlem poté odjel do České republiky, kde ho dále používal.

V noci z  25. na  26. února  2009 vylomil zámek levých předních dveří vozidla  ŠKODA Octavia Combi, zaparkovaného ve Vodní ulici v Domažlicích a následně z něj odcizil 21 lahví  tvrdého alkoholu,  1 láhev  likéru, 8 kartonů cigaret, 4 páry sportovní obuvi, 3  sportovní bundy,  sportovní tašku a  svazek  klíčů. 

V noci z 1. na 2. května  2009 v Plzni v ulici Na Poříčí před hotelem Irida  vylomil zámek pravých předních dveří vozidla zn. VW PASSAT Combi a následně z něj odcizil navigaci  a ovládací panel z autorádia. Uvedeného jednání se dopustil poté, co byl rozsudkem Okresního soudu Plzeň-město odsouzen mimo jiné za trestný  čin krádež  k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 15 měsíců, ze kterého byl podmíněně propuštěn dne 15. 11. 2007 se zkušební dobou 4 roky.

Dále společně s 25letým obviněným  dne 20.03.2009 přijeli osobním vozidlem zn.AUDI A4 do Spolkové republiky Německo,  a poté téhož dne u sportovního hřiště v obci Waldmünchen odcizili osobní vozidlo zn. Opel Zafira,  které zde s klíčky v zapalování zanechal jeho majitel. S vozidlem přejeli přes hraniční přechod Lísková  do  České republiky a toto následně oba užívali až do dne 28.04.2009, kdy bylo vozidlo v Plzni zajištěno policejním orgánem OOP Plzeň Bory, a to i přesto, že 25 letý obviněný  má rozsudkem OS Plzeň – jih uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu dvou roků. 

Čtyřiadvacetiletý obviněný se  počátkem listopadu 2008 pokusil odcizit nezajištěný osobní automobil zn. VW Golf III, který stál zaparkovaný před domem  v ulici Jedlová v obci Třemošná. Společně z dalšími osobami jej odtlačil do ulice Pionýrská, přičemž měli být vyrušeni hlídkou Policie ČR a proto měli z místa utéci.

Dále  se měl  ve stejném období  zmocnit nezajištěného osobního automobilu zn. VW Golf II  v úmyslu jej přechodně užívat, který stál zaparkovaný odemčený a s nastartovaným motorem před domem  v ulici Budovatelská v obci Třemošná. S tímto měl následně z místa odjet a  poté jej používat k jízdám  na silničních komunikacích v rámci Plzeňského kraje do doby, kdy měl být přistižen při parkování uvedeného vozidla před prodejnou potravin na křižovatce ulic Dlouhá a Pod Vrchem v Plzni a proto měl z místa utéci. Uvedeného jednání se měl dopustit, přestože byl dne 8.8.2007 rozhodnutím Okresního soudu Plzeň-město, které nabylo právní moci dne 6.9.2007, odsouzen mj. i k trestu zákazu činnosti, spočívajícímu v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu dvou roků.

Pětadvacetiletý obviněný měl v době od 8. do 11. března letošního roku za použití násilí  vniknout do objektu kolny u rozestavěné chaty v lokalitě Pod Škarmanem v obci Kdyně,  ze které měl následně odcizit  kladivo a palici.

Dále měl ve stejné době  za  použití násilí vniknout do objektu novostavby rekreační chaty v téže lokalitě s odcizit z ní elektrickou svářečku, různé nářadí a další věci.

V době od 8. do  13.3.2009 měl v lokalitě Na Hájovně v obci Kdyně vniknout do objektu dřevěné kůlny u rekreační chaty, ze které měl odcizit  křovinořez, motorovou pilu, 3 páry lyží s hůlkami a další věci.

Oba výtečníci svým jednáním způsobili poškozeným škodu ve výši  1 115 264 korun.

Za výše uvedené skutky jim bylo sděleno obvinění hned z několika trestných činů - Krádež, Poškozování cizí věci, Porušování domovní svobody, Neoprávněné užívání cizí věci a Maření výkonu úředního rozhodnutí. Za nejpřísněji postižitelný trestný čin jim hrozí dva až osm let odnětí svobody.

nprap. Vladislava Čejková

 

 

vytisknout  e-mailem