Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE: Ozbrojený muž ohrožoval personál benešovské nemocnice

BENEŠOVSKO - Díky rychlé reakci zdravotníků a profesionálnímu zásahu policistů nebyl nikdo zraněn. 

AKTUALIZACE
Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Benešově zastavila trestní stíhání 63letého muže, který se zbraní ohrožoval personál benešovské nemocnice v listopadu loňského roku.
Z výsledku znaleckého posudku z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie vyplynulo, že 63letý muž nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný. V době spáchání skutku měl zcela vymizelé ovládací a rozpoznávací schopnosti.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
30. března 2022

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE
Ještě včerejšího dne, tedy 30. listopadu 2021, zahájili benešovští kriminalisté trestní stíhání 63letého muže, kterého obvinili z trestného činu nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. V případě prokázání viny a odsouzení může muž skončit až na 3 roky ve výkonu trestu odnětí svobody.

Na vynesení rozsudku si muž počká ve vazební věznici, kam byl včera večer umístěn poté co soudce rozhodl o uvalení vazby.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
1. prosince 2021

---------------------------------------------------------------------------------------

Operační důstojník přijal včerejšího dne 29. listopadu 2021 krátce před 15. hodinou oznámení na linku 158 o tom, že se v benešovské nemocnici nachází muž ozbrojený střelnou zbraní a ohrožuje personál nemocnice.

Na místo události byly okamžitě vyslány benešovské prvosledové hlídky společně s policisty Obvodního oddělení Benešov a dále byla na místo povolána i středočeská zásahová jednotka a Útvar rychlého nasazení (URNA).

Policisté zjistili, že muž byl zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice převezen na chirurgickou ambulanci k ošetření, tam však z batohu vytáhl nůž a následně i střelnou zbraň a začal zdravotníky ohrožovat. Ti však byli velmi duchapřítomní, okamžitě z ordinace utekli, muže na ambulanci uzamkli a zavolali na linku 158.

Policisté prvosledové hlídky společně s policisty obvodního oddělení nakonec zakročili proti ozbrojenému muži sami, před příjezdem zásahové jednotky a URNY. Muže opakovaně vyzvali, aby odložil zbraň a po několikaminutovém vyjednávání proti 63letému muži zakročili a použili taser, aby ho zpacifikovali. Následně muže odzbrojili a zadrželi. Poté u něj nalezli dvě plynové zbraně a dva nože.

Díky rychlé reakci zdravotnického personálu a následně rychlému a profesionálnímu zákroku benešovských policistů nebyl nikdo zraněn.

V současné době provádějí kriminalisté další procesní úkony, zjišťují okolnosti a motiv celé události. Současně zahájili úkony trestního řízení  63letého muže pro trestný čin nebezpečné vyhrožování a výtržnictví, za což v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až 3letý trest odnětí svobody. Podezřelý muž je umístěn v policejní cele, kde zůstane až do rozhodnutí soudu o uvalení vazby. 

Policisté prap. Tomáš Račanský, prap. David Breburda a pprap.Daniel Buzek slouží u policie několik let (5-7 let). Všichni mají za sebou výcvik provosledových hlídek a současně se pravidelně 9x ročně účastní výcviků, z nichž je jeden dvoudenní zaměřený přímo na zákrok proti nebezpečnému pachateli. Tyto znalosti a vědomosti z výcviků pak  mohli právě včera poprvé uplatnit i v praxi proti nebezpečnému muži v benešovské nemocnici. Díky nabytým znalostem tak profesionálně a velmi rychle proti ozbrojenému muži zakročili, odzbrojili ho a zajistili bezpečnost dalších osob.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
30. listopadu 2021

Odkazy do noveho okna

zasahující policisté

zasahující policisté 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem