Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Oxid uhličitý - tichý zabiják

Jihočeský kraj - Písečtí kriminalisté vyšetřují smutný případ, zároveň varují všechny spoluobčany. 

V souvislosti s prověřováním okolností smrti mladého muže v Písku (ze dne 22. ledna 2020) v důsledku otravy oxidu uhelnatého (CO) v uzavřené místnosti,  se Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje obrací na veřejnost s upozorněním směřujícím  zejména na majitele domů a bytových jednotek, v kterých jsou provozována plynová  topná zařízení s tzv. neuzavřenou spalovací komorou. Jde zejména o karmy na ohřev vody, starší typy plynových kotlů a přenosných plynových zařízení.

Pravidla týkající se revizí plynových zařízení a spalinových cest jsou v médiích opakována, stejně tak  je  zmiňováno nebezpečí CO na lidský organismus.  Tímto příspěvkem chceme upozornit na  nebezpečí  spočívající  v důsledku  kombinace několika faktorů, které mohu nastat.

Jde o stav, kdy plynové topidlo s neuzavřenou spalovací komorou je umístěno v místnosti, v které je zároveň umístěn např. odtahový ventilátor nebo je tento ventilátor napojen na vedení společně s  kuchyňskou digestoří.  Dále situace, kdy plynové zřízení není vzduchotěsně odděleno od dalších částí domu nebo bytu ve kterém jsou odtahové ventilátory a digestoře používány.

Možné nebezpečí vzniká za situace, kdy funkčně není  vyřešeno, aby  plynové topidlo a odtahové zařízení neběželo současně.

V důsledku činnosti  digestoře  nebo odtahového ventilátoru vzniká podtlak v okolí plynového spotřebiče. Ten může ovlivnit spalování plynu ve spotřebiči, při kterém pak nedokonalým spalováním vzniká toxický CO  a současně  dochází ke zmenšení  nebo zastavení toku spalin v kouřovodu a v komíně. To má za následek únik CO z plynového spotřebiče do jeho okolí.  Vzhledem k tomu, že CO je mírně lehčí než vzduch, hromadí se v horních vrstvách. Pokud není umožněno odvětrání nahromaděného CO z místnosti ven, postupně tento plyn zaplňuje místnost, ve které je spotřebič umístěn (s ohledem na množství vzduchu v místnosti). To má vážné důsledky na osoby, které se v tomto prostoru nacházejí. CO je bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, proto není možné jeho výskyt běžně zjistit.

Z tohoto důvodu je jednak třeba přijmout taková opatření, aby plynové topidlo a zařízení vytvářející podtlak  nebyla v činnosti současně. Dále je třeba  provést kontrolu  propustnosti  větracích otvorů pro zajištění přívodu dostatečného množství vzduchu do místnosti, kde je plynové topidlo umístěno, a to jak  v rámci bytové jednotky,  ale i  společných prostor bytových domů.  

V důsledku stavebních úprav  při  rekonstrukci  jednotlivých bytů, zateplování budov, výměn oken a dveří mohlo dojít ke změně podmínek pro proudění vzduchu. To pak nahodile např. v kombinaci  s klimatickými podmínkami  může  způsobit tvorbu,  únik  a následnou  nebezpečnou koncentraci  vysoce toxického CO v uzavřených prostorách.

Základním pravidlem při umisťování a provozu takovéhoto spotřebiče je postupovat v souladu s návodem výrobce, který je vhodné si i do budoucna uschovat, abychom i při různých úpravách prostoru věděli, jako zacházet s naším spotřebičem. Dále také, pokud jsou provozovaná plynová zařízení, která nemají vlastní ochranu proti tvorbě a monitorování úniku CO do okolí, pak je pro zajištění bezpečnosti své  a  svých nejbližších vhodné  do okolí možného zdroje CO umístit příslušný detektor plynu.  Umístění, jako i následná výměna baterie, těchto detektorů se provede podle přiloženého návodu.  Důležitá je i funkčnost čidla, která  bývá  u  nejběžnějších zařízení  v rozmezí  5 a 10 let. A nezapomínat na pravidelné kontroly a revize plynových spotřebičů a jejich spalinových cest každý rok!
 

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

plk. Ing. Jana Neškodná – Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

30. ledna 2020

vytisknout  e-mailem