Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ovlivňování veřejných zakázek

Detektivové královéhradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi dne 24. září 2019 dvanáct osob podezřelých ze spáchání trestné činnosti v oblasti veřejných zakázek formou ovlivňování jejich zadávání a to i za využití úplatků. 

Zadržení podezřelých osob bylo vyvrcholením první fáze prověřování trestné činnosti, která souvisí s činností České centrály cestovního ruchu-CzechTourism, příspěvkové organizace MMR ČR, a to na základě vyhodnocení zajištěných důkazů při prohlídkách, které byly realizovány na řadě míst v průběhu měsíce listopadu loňského roku.
  
Trestní stíhání bylo zahájeno proti 10 zadrženým osobám, zbývající dvě osoby byly ze zadržení propuštěny. Jedním z obviněných je bývalý čelný představitel jednoho z odborů ČCCR-CzechTourism. Tento muž byl obviněn ze zločinu „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“, přečinu „porušení povinnosti při správě cizího majetku“, přečinu „poškození cizích práv“ a zvlášť závažného zločinu „přijetí úplatku“. Dalších devět osob bylo obviněného ze zločinu „podplacení“. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.

Předmětem vyšetřování jsou veřejné zakázky v celkovém objemu cca 27,3 milionu korun bez DPH. Celková výše zdokumentovaných poskytnutých úplatků činí 3,5 milionu korun.

Případ je dozorován Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 2. 
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
30. září 2019

vytisknout  e-mailem