Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ovlivňoval správné fungování tachografu

KRAJ - Za závažné porušení zákona hrozí pokuta až 500.000 korun.  

 

Dopravní policisté zachytili u jednoho z nákladních vozidel přepravujících řepu na Rychnovsku zařízení, které ovlivňuje správné fungování tachografu vozidla. Jedná se o první takovýto případ v teritoriu Královéhradeckého kraje a podle našich informací o teprve druhý případ v rámci celé České republiky. Domníváme se, že se tímto způsobem snaží dopravci obcházet zákon o silniční dopravě a že by se nemuselo jednat o ojedinělý případ.

Zařízení objevili při běžné silniční kontrole zaměřené mimo jiné i na dodržování sociálních předpisů řidiči kamionů den před koncem minulého roku. Vozidlo zastavili kolem 14. hodiny v Králově Lhotě na Rychnovsku. Již při prvotní kontrole tachografu pojali podezření, že záznam neodpovídá skutečné době jízdy vozidla. Důkladně tedy zkontrolovali interiér kabiny i motorovou část auta. Po demontáži tachografu skutečně objevili zařízení, díky kterému řidič dokázal během jízdy vyřadit tachograf z provozu a tím zfalšovat dobu jízdy a dodržování povinných přestávek.  
 

Protože se jedná o závažné porušení ustanovení zákona o silniční dopravě, uložili policisté řidiči na místě blokovou pokuta ve výši 5.000 korun a provozovatele vozidla, tedy dopravce oznámili do správního řízení, kde mu hrozí pokuta až 500.000 korun.

Jak už bylo řečeno, policisté se domnívají, že by se nemuselo jednat o ojedinělý případ této montáže doplňkového zařízení tachografu, proto se i v následujících dnech a měsících na ně rozhodně zaměří.

V roce 2015 zkontrolovali dopravní policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje v oblasti dodržování sociálních předpisů v dopravě celkem 1553 vozidel. V 207 případech zjistili porušení těchto předpisů a řidičům za ně uložili blokové pokuty. V 57 případech byla řidičům vozidel uložena kauce dle zákona o silniční dopravě v celkové částce téměř 1 milion korun. Dalších 586 vozidel bylo podrobeno kontrolnímu vážení. Ve 130 případech bylo vozidlo naloženo víc, než bylo pro jeho provoz povoleno.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
4. 1. 2015, 9:25

 

Odkazy do noveho okna

kontrola na Rychnovsku

ovlivnil tachograf 

Detailní náhled

kontrola na Rychnovsku

ovlivnil tachograf 

Detailní náhled

kontrola na Rychnovsku

ovlivnil tachograf 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem