Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ovlivnění za volantem

KRAJ - Během tří dnů 3 desítky řidičů pod vlivem alkoholu či drog. 

Policisté v Královéhradeckém kraji přistihli během tří dnů (pátek až neděle 4.-6.11.) 31 řidičů ovlivněných návykovou látkou. Osmadvacet jich požilo alkohol a tři měli pozitivní test na drogy. Devatenáct opilých řidičů nadýchalo do 1 promile, a tudíž se dopustilo přestupku. Devět, u kterých dechová zkouška ukázala nad 1 promile, se však dopustilo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nejvyšší hodnotu nadýchal 31letý muž (téměř 2,6 ‰), kterého policisté zastavili v sobotu v časných ranních hodinách ve Vlčické ulici v Trutnově. Tento řidič navíc nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a má soudem vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel.
HolohlavyHolohlavyPět opilých řidičů způsobilo dopravní nehodu, z nichž nejzávažnější se stala v sobotu 5.11. krátce před 3. hodinou ranní v katastru obce Holohlavy, kde řidič osobního vozidla značky Ford Fiesta jedoucí po vedlejší silnici ve směru Smiřice - Rodov nerespektoval dopravní značku "Dej přednost v jízdě" a najel do křižovatky, kde se střetl s osobním autem Peugeot. Při nehodě se zranila dvoučlenná osádka peugeotu i řidič fordu. Všichni tři byli s lehkým zraněním převezeni do nemocnice na ošetření. U 64letého řidiče (zároveň nejstarší z hříšníků) fordu policisté naměřili 1,6 promile alkoholu v dechu. Škoda na vozidlech byla odhadnuta na 150 tisíc korun.
Nejmladším opilým řidičem byl čerstvě plnoletý mladík - cizinec, který nadýchal 2 promile a který navíc nikdy nevlastnil řidičský průkaz.

Od 1.1.2022 do konce října policisté v Královéhradeckém kraji přistihli 1199 řidičů pod vlivem alkoholu, z nichž 379 se tím, že nadýchalo přes 1 promile dopustilo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Dalších 837 bylo pod vlivem drog. V loňském roce (1.1.2021 - 31.10.2021) bylo 833 řidičů ovlivněno alkoholem, z nichž 327 mělo nad jednu promile, a 684 bylo pod vlivem drog. Oproti loňskému roku se tak za stejné období jedná o téměř 45% nárůst opilých řidičů a téměř o 25% nárůst zdrogovaných řidičů.
Za letošní rok způsobilo nehodu 212 opilých řidičů (za stejné období 2021 - 182 řidičů), z nichž 161 mělo nad jedno promile. Dalších 13 nehod způsobili řidiči pod vlivem drog.

por. Iva Kormošová
7.11.2022, 13.00

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem