Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Otřesný případ týrané seniorky

KRAJ - Obviněnému hrozí až 12 let vězení 

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování KŘP Khk ukončil v těchto dnech návrhem na podání obžaloby vyšetřování závažného případu, který vyšel najevo loni v červenci. Do nemocnice v Hradci Králové byla převezena 68 letá žena z Královéhradecka s těžkým úrazem hlavy a v hlubokém bezvědomí. Když se o této skutečnosti dozvěděli policisté, začali případ intenzivně prověřovat. Následným šetřením vyšly najevo otřesné skutečnosti, které vyústily k zahájení trestního stíhání 38 letého muže jako obviněného ze spáchání zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Muž skončil vzápětí ve vazbě.

Podle vyšetřovatelů seniorku po dobu nejméně tří let (2014 – 7/2016) úmyslně týral v rodinném domě v jedné obci na Královéhradecku, kde společně žili ještě s její dcerou (družkou obviněného). Poškozenou, která žila v otřesných podmínkách, podle policie opakovaně psychicky i fyzicky napadal a odebíral ji finanční prostředky ze starobního důchodu, které měl utrácet za alkohol. V důsledku toto si nemohla obstarat základní životní potřeby, zejména jídlo, o které chodila prosit k sousedům. Sama mu však musela přitom donášet stravu. Muž je obviněn také z toho, že seniorku opakovaně například nutil chodit s pytlem pro uhlí do okolí obce a pro dřevo do lesa na otop, i když poškozená sama pobývala v místnosti bez topení. Když nesplnila jeho požadavky, měl ji fyzicky napadnout. Po posledním napadení (v červenci loňského roku) skončila těžce zraněná žena v nemocnici.

Tragické na celé události je zejména také to, že poškozená v průběhu vyšetřování cca měsíc po hospitalizaci v nemocnici zemřela. Policejní komisař proto přibral znalce z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství, aby se mimo jiné vyjádřil k příčině úmrtí.  Znalec ve vypracovaném posudku  později konstatoval, že smrt poškozené byla v příčinné souvislosti s jejím zraněním, které utrpěla. Obviněnému, který svoji vinu popírá,  hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 6. 2. 2017 ve 12:20

 

vytisknout  e-mailem