Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Otevřené dveře zlákaly

LITOMĚŘICKO – Nebylo to poprvé… 

Otevřené domovní dveře obytného domu měly zlákat třiačtyřicetiletou recidivistku k nezákonnému jednání. Měla vstoupit těmito dveřmi do domu v malé obci na Roudnicku a následně pokračovat dalšími neuzamčenými dveřmi do bytu, kde se měla zmocnit na stolku volně odložené peněženky s finanční hotovostí a doklady. Poté měla nepozorovaně dům opustit. Policisté na základě operativního šetření ženštinu vypátrali a zjistili, že se tohoto jednání nedopustila poprvé. V posledních třech letech byla za obdobný skutek pravomocně odsouzena a potrestána. Za výše uvedené jednání jí bylo sděleno obvinění pro trestné činy krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě soudem uznané viny jí hrozí až tříleté vězení.

Obdobným případem se nyní zabývají také policisté na Lovosicku, kde vnikl zatím neznámý pachatel otevřeným oknem do přízemního bytu a odcizil na stole odložený mobilní telefon. Ve věci byly zahájeny úkony pro podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody. Po odcizeném telefonním přístroji a neznámém pachateli policisté pátrají.

Policisté upozorňují na důležitost zajištění soukromých objektů. Především na menších městech a vesnicích, kde obyvatelé domů často vycházejí na zahradu s tím, že se hned vrátí. V případě, že se od domu vzdálíte, i jen na kratičkou chvíli, je důležité zajistit všechny vstupní otvory – vstupní vrata, vchodové dveře, okna. Nikdy nevíte, jestli vás v době, kdy budete mimo objekt, někdo či něco zdrží. Právě této chvíle může využít neznámý pachatel.

Situace, kdy se neočekávaně prodlouží pobyt, mimo váš nezajištěný objekt, může být také uměle vytvořená, třeba právě pachatelem nebo jeho pomocníkem.

Zloděje neodradí ani skutečnost, že se v nezajištěném objektu nachází místní obyvatel. Mají totiž většinou dobře připravenou nějakou historku např. s nabídkou prodeje zboží či výhodné koupě apod.
 

7. září 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem