Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostrava: policisté darovali krev

Akce "Severomoravští policisté darují krev" v plném proudu.  

Pracovnice krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava dnes měly plné ruce práce. Na jejich pracoviště zavítaly desítky policistů a civilních zaměstnanců Policie ČR, kteří se rozhodli pro jistě dobrou myšlenku: darovat cennou tekutinu a podpořit tak bezplatné dárcovství krve. Nyní ještě nejsou počty dárců známy (akce probíhá do odpoledních hodin), budu upřesňovat tedy až zítra a za Moravskoslezský kraj po ukončení celé akce (v pátek).
 
Dárci z řad Policie ČR darují krev v rámci akce „Severomoravští policisté darují krev“ na všech odběrových místech Moravskoslezského a Olomouckého kraje.
Do Ostravy zamířili zejména policisté sloužící pod hlavičkou Městského ředitelství policie Ostrava a také z organizačních článků Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.
 
Zajímavý proces odběru, zpracování a uchování krve
 

krev 1.jpg

V souvislosti s akcí je potřeba vyzdvihnout úlohu paní Bc. Naděždy Kalužové z marketingu Krevního centra. Paní Kalužová oslovila s myšlenkou zopakovat loňskou akci zástupce Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Její návrh byl jednomyslně přijat. Poprosila jsem paní Kalužovou o pár informací, které se Krevního centra týkají. „Loni provedly pracovnice centra přes 50 000 odběrů krve a plazmy. Odběrů krve (1 odběr po 470 mililitrech) bylo 22 500, stejný počet byl odběrů plazmy (odebírá se 800 mililitrů) a odběrů trombocytů bylo 750 (po 200 mililitrech). V současné době registrujeme zhruba 11 000 pravidelných dárců. Uvítali bychom však, zda by k nám mohli přijít další lidé, zejména prvodárci, ze kterých by se stali pravidelní dárci“. Jak mi paní Kalužová potvrdila, apel je jistě o to naléhavější, že se blíží léto, prázdniny a s tím související vyšší počet úrazů a logicky i vyšší spotřeba darované krve. I proto je podle ní dnešní akce policistů vynikající. „Uvítáme lidi se všemi krevními skupinami. Samozřejmě však, že nejžádanější je univerzální krevní skupina 0-“.
Paní Kalužová mi dále popsala cestu, kterou krev prochází, než dorazí k příjemci. Ve zkratce: každému dárci, který je zdravý a dodrží předem stanovený postup (pitný režim, dietu apod.) je odebrána krev z důvodu vyhotovení krevního obrazu. Pokud je vše v pořádku, svolí lékař k odběru. „Každý odběr je vyšetřen. Pokud je odebraná krev v pořádku, musí být provedena kontrola toho, zda určený pacient může dostat vytipovanou krev (jedná se o tzv. křížovou zkoušku)“. Doplňuje, že dárci nemusí mít žádné speciální vyšetření, než zamíří do Krevního centra.
Proces zpracování odebraných vzorků je téměř plně automatizovaný, probíhá v naprosto sterilních podmínkách. Fakultní nemocnice v Ostravě se může pochlubit tím, že pracoviště určené právě ke zpracování krve je svým vybavením jedinečné v rámci celé republiky. A pokračujme. Zkontrolované krevní transfuzní přípravky a další jsou uchovávány ve speciálních lednicích. Teplota u krve je 4 st. Celsia (nutno dodržet 2 – 6 st. Celsia), plazma se mrazí na – 35 st. Celsia. Krevní destičky se uchovávají při teplotě 22 st. Celsia, jejich použitelnost je však jen pět dnů.
A zajímavost nakonec. Krevní centrum myslí také na miminka. V lednicích mají zásobu krve i plazmy pro nejmenší. Z množství krve od jednoho dospělého dárce se připraví 4 malé dávky pro miminka.
 
Akci podpořil i Krajský úřad Moravskoslezského kraje
Výzva dárcům, zejména prvodárcům, od primářky Krevního centra Ostrava
 
Důležitost a smysl akce jednoznačně přišel podpořit i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jiří Vzientek. Poděkoval za možnost vyjádřit za vedení krajského úřadu, včetně hejtmana, poděkování všem účastníkům akce. Ocenil ale samozřejmě všechny občany, kteří v průběhu roku krev darují. 

krev 3.jpg

Za Fakultní nemocnici hovořila primářka Krevního centra MUDr. Zuzana Čermáková Ph.D. I paní primářka vyzdvihla důležitost těchto akcí. Vzhledem k tomu, že krev se dosud nedá vyrobit, jsou lidé, kteří ji potřebují, plně odkázáni na dárce. Vyzvala všechny k tomu, aby zavítali na transfuzní oddělení. „I nyní potřebujeme doplnit počet dárců v registru. V současné době nám do naplnění kvóty chybí zhruba 1 000 prvodárců, ze kterých se stanou pravidelní dárci a posílí tak řady již stávajících pravidelných dárců,“ konstatovala.Za policii do krevního centra přišel a daroval krev náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje pro SKPV plk. Mgr. Dalimil Sypták. Poděkoval všem policistům a civilním zaměstnancům za podporu dobré myšlenky.
Na akci nechyběl ani zástupce Českého červeného kříže, konkrétně ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže paní Lýdie Poledníková. Vyzdvihla důležitost dárcovství krve a připomenula, že červený kříž pravidelně oceňuje dárce životodárné tekutiny. Nelze opomenout zmínit firmu Nef de Santé a.s., jejíž zástupce nemohl ze zdravotních důvodů do nemocnice dorazit.
 
Policisté jsou pravidelnými dárci životodárné tekutiny
Jen pro doplnění, Fakultní nemocnice Ostrava, Český červený kříž a firma Nef de Santé a.s. věnovali - jako poděkování - účastníkům této akce dárky. Samozřejmě, že policisté nezavítali do centra kvůli dárku, nicméně i to potěší. Policisté a civilní zaměstnanci jsou si totiž vědomi toho, že darováním cenné tekutiny – krve – mohou zachránit lidský život. Svým rozhodnutím tak vyjadřují skutečnost, že slouží občanům nejen v rámci svého povolání, ale že jsou ochotni darovat i mnohem víc a pomoci tak k záchraně zdraví a života touto formou.
 
      Severomoravští policisté jsou pravidelnými dárci krve a na odběry chodí dle potřeby v průběhu celého roku. V současnosti evidujeme v rámci Moravskoslezského kraje 725 policistů a 37 občanských zaměstnanců jakožto dárců krve. Většina z nich má za sebou již značný počet odběrů. Bronzovou medaili prof. MUDr. Jana Janského obdrželo 160 policistů a 12 občanských zaměstnanců, stříbrnou medaili 135 policistů a 10 občanských zaměstnanců a zlatou 93 policistů a 4 občanští zaměstnanci. V řadách severomoravských policistů je dále 27 držitelů Zlatého kříže Českého červeného kříže 3. třídy (uděluje se za 80 odběrů), 4 policisté jsou držiteli Zlatého kříže 2. třídy (uděluje se za 120 odběrů) a 3 policisté obdrželi Zlatý kříž Českého červeného kříže 1. třídy (uděluje za více jak 160 odběrů). Mimo pravidelné dárce krve akce oslovila i policisty, kteří se rozhodli darovat krev poprvé. 
 
 
 
                            por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem