Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Osm cizinců nerespektovalo Ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví, musí vycestovat.

LIBEREC/SEMILY – Zdánlivě běžná kontrola totožnosti jedné osoby přivedla policisty na bezmála desítku cizinců, kteří neměli v České republice patřičná povolení k pobytu. 

V pondělí 30. listopadu kontrolovala v odpoledních hodinách hlídka Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství osobu postávající před jednou z prodejen potravin v Jilemnici na Semilsku.
Cizinec policistům na výzvu nepředložil cestovní doklady, a tak mu muži zákona poskytli potřebnou součinnost k tomu, aby to napravil. Hříšník se tedy odebral k dodávce zaparkované před prodejnou s tím, že cestovní doklady má právě ve voze. V tu chvíli ještě policisté nemohli tušit, že se běžná kontrola poněkud protáhne. Jakmile 23letý muž přivedl hlídku k vozidlu a otevřel pojezdové dveře, vykouklo na policisty z nitra dodávky dalších sedm cizincových kumpánů. Ze zcela pochopitelných důvodů ochránci pořádku přistoupili ke kontrole celé pohodlně usazené posádky. V průběhu kontroly policisté zjistili kromě toho, že cizinci z Ukrajiny a Moldávie nejen, že nerespektovali Ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví spočívající v tom, že porušili zákaz vstupu pro cizince na území České republiky, ale také to, že pět z nich překročilo dobu oprávněného pobytu na území Schengenského prostoru. Putovali do policejní cely. Pětice cizinců, která nedisponovala ani potřebným zdravotním pojištěním si byla vědoma toho, že překročila povolenou dobu pobytu na území České republiky, avšak nápravu si nesjednala. Policisté z Odboru cizinecké policie s nimi následující den zahájili správní řízení, které bylo ukončeno vydáním rozhodnutí o jejich správním vyhoštění se stanovenou lhůtou, do kdy mají z našeho území a z území členských států Evropské unie vycestovat. Byla jim také stanovena lhůta, po kterou se nesmí na území členských států vrátit. Pochopitelně dostali také za povinnost uhradit náklady správního vyhoštění. Zbylí tři cizinci, zajištění pro porušení ochranných opatření, obdrželi výjezdní příkaz s dobou nutnou k jejich vycestování.

Policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje řešili od počátku tohoto roku do současné doby již 73 správních řízení ve věci vyhoštění cizinců pro porušení Ochranných opatření Ministerstva zdravotnictví. Zároveň vydali dalších 22 výjezdních příkazů s ukončením pobytu cizinců na území České republiky.
Od 1. ledna do současné doby neoprávněně pobývalo na území České republiky (v Libereckém kraji) 89 cizinců, kdy z tohoto celkového počtu policisté zahájili v 63 případech správní řízení ve věci správního vyhoštění. Vydali také 18 rozhodnutí o povinnosti opustit území České republiky. Zároveň se policistům podařilo odhalit další bezmála dvě desítky cizinců, kteří na území Libereckého kraje neoprávněně pracovali.  V 6 případech předali cizince, kteří vstoupili na území České republiky a pobývali na území Schengenského prostoru neoprávněně, orgánům sousedních států v rámci readmisních dohod.

9. prosince 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem