Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Oslavy padesátého výročí vzniku KÚP

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) oslaví 12. prosince letošního roku padesát let své existence. U příležitosti tohoto významného jubilea byla připravena řada akcí, nad nimiž převzal záštitu policejní prezident brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů.  

Ilustrační snímek expoziceVýstava Kriminalistika proti zločinu
Oslavy zahájila vernisáž výstavy nazvané „Kriminalistika proti zločinu“, která byla slavnostně otevřena 3. listopadu 2008 v Muzeu Policie ČR za účasti nejvyšších představitelů Policie ČR a dalších významných hostů. Výstava odráží padesátiletou historii kriminalistickotechnické a znalecké činnosti KÚP. Jsou zde prezentovány případy, u kterých znalecké zkoumání výraznou měrou přispělo k jejich objasnění či usvědčení pachatele. Expozice potrvá až do června příštího roku. 
 
Ve dnech 18. až 19. listopadu 2008 proběhla v Praze mezinárodní konference. Její první část se uskutečnila v areálu Zařízení služeb Ministerstva vnitra Spiritka. Námětem pracovního setkání bylo „Postavení a role kriminalistických institucí na začátku 21. století“. Své zkušenosti a poznatky z kriminalistickotechnické a znalecké činnosti přijelo do Prahy prezentovat 63 zástupců kriminalistických a expertizních pracovišť z deseti evropských zemí (např. z Německa, Polska, Rakouska či z Nizozemí). Mezi účastníky pracovního setkání byli i náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Jiří Houba, ředitel KÚP plk. JUDr. Emil Vančo, zástupce ředitele KÚP plk. Ing. Pavel Kolář a další významní představitelé Policie ČR a jiných institucí. Konferenci si nenechal ujít ani sekretář Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI) Wim Neuteboom (Nizozemí). Ředitel KÚP je členem této mezinárodně uznávané organizace od roku 1998. Pracovníci ústavu dnes aktivně působí v jedenácti odborných pracovních skupinách a výborech, kde patří k respektovaným a uznávaným odborníkům.
 
Slavnostní část mezinárodní konference proběhla na Policejní akademii ČR v Praze ve středu 19. listopadu 2008. Zde byly předány pamětní medaile a pamětní plakety bývalým i současným pracovníkům KÚP, významným představitelům Policie ČR a spolupracujících státních i nestátních institucí, kteří se dlouhodobě podíleli na budování a rozvoji kriminalistickotechnických pracovišť v rámci Policie ČR. Slavnostního setkání se zúčastnil také I. náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Salivar a policejní prezident brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů.
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
20. 11. 2008
 

vytisknout  e-mailem