Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Oslavy osvobození od fašismu, Osvobození 1945

TŘEBÍČSKO: Policisté budou dohlížet na bezpečnost, dopravu a veřejný pořádek 

V souvislosti s konáním čtvrtého ročníku oslav osvobození od fašismu s názvem Osvobození 1945 připravili policisté bezpečnostní opatření. Významná kulturní akce se uskuteční v Třebíči v pátek 14. června a v sobotu 15. června, kdy program ukončí hlavní bojová ukázka. Policisté budou dohlížet na bezpečnost občanů, veřejný pořádek, chránit majetek a plnit úkoly v oblasti dopravy. Návštěvníci akce musí počítat s tím, že celý tento týden je v Třebíči významné dopravní omezení, které se dotkne i plánované akce. Úplně uzavřena je příjezdová silnice první třídy číslo 23 vedoucí do města kolem místní části Borovina, kde se akce Osvobození 1945 koná.
 
Lze předpokládat, že akce zatíží Třebíč po dobu svého konání vysokým počtem lidí a automobilů. Ulice Pražská je z důvodu rekonstrukce železničních přejezdů zcela uzavřena pro vjezd vozidel a na ulici Koželužská nebude možné parkovat vozidla, neboť tudy vede objízdná trasa. Do Třebíče zavítá v sobotu velké množství návštěvníků akce a lze očekávat dopravní komplikace, zejména v souvislosti s parkujícími vozidly. V zájmu ochrany bezpečnosti občanů, veřejného pořádku, majetku a zajištění bezpečnosti silničního provozu bylo proto nutné výkon služby policistů v Třebíči v sobotu posílit,“ vysvětlil plk. Mgr. František Pokorný, velitel opatření.
 
Do policejního opatření bude nasazen zvýšený počet policistů dopravní a pořádkové policie, kteří se budou prioritně věnovat dohledu na veřejný pořádek, situaci v oblasti dopravy a budou činit opatření k zamezení páchání trestné činnosti. Výkon služby posílí v Třebíči také policisté Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří se zaměří na kontrolu dodržování zákonů na úseku zbraní, střeliva a nakládání s bezpečnostním materiálem.
 
V době od pondělí 10. června do pondělí 17. června probíhá rekonstrukce železničních přejezdů na ulicích Pražská a Sucheniova a silnice je v tomto úseku pro vozidla zcela uzavřena. Objízdné trasy vedou v Třebíči obousměrně po ulici Dr. Ant. Hobzy, dále po ulici Koželužská ve směru na obec Stařeč. V obci Stařeč se pak řidiči jedoucí na Jihlavu po ulici Pikharta dostanou na směr do obce Červená Hospoda a řidiči jedoucí ve směru na Telč budou pokračovat dále do obce Čechočovice a poté přijedou k silnici první třídy číslo 23. Vytyčená objízdná trasa je pro řidiče řádně vyznačena. Na této objízdné trase, jedná o ulici Koželužská, však nebude možné v sobotu v době konání akce Osvobození 1945 parkovat vozidla, tak jak tomu bylo v minulých letech. Ulice bude na úseku komunikace od křižovatky s ulicí Řípovská k Janovu mlýnu osazena přechodným dopravním značením zakazujícím zastavení. Je nutné, aby na tuto skutečnost byli návštěvníci akce připraveni a počítali s ní. Prodloužit se tak může pro návštěvníky akce příjezdová doba a také čas nutný pro zaparkování vozidla.
 
Při parkování budou moci návštěvníci akce využít parkoviště v průmyslové zóně na ulici Tomáše Bati a parkovací kapacity dalších třebíčských ulic v místní části Borovina, pouze ale na místech, kde je to v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích možné. „Policisté budou dohlížet na bezpečnost silničního provozu zejména na objízdné trase, příjezdových komunikacích do Třebíče a přilehlých ulicích místní části Borovina,“ přiblížil plk. František Pokorný. Jak dále dodal, je nutné, aby se řidiči řídili dopravním značením, dbali pokynů policistů a dodržovali pravidla silničního provozu. Pro parkování musí volit jen místa, kde je stání dovoleno. Dále chtějí policisté řidičům zdůraznit pravidlo, že při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy. Policisté budou provádět také silniční kontroly se zaměřením na dodržování zákazu požívání alkoholu nebo jiných návykových látek před nebo během jízdy řidiči vozidel. Dále budou dohlížet na bezpečné přecházení vozovky vysokým počtem chodců a na jejich pohyb po komunikacích. Návštěvníci akce by v zájmu své vlastní bezpečnosti měli poslouchat pokyny pořadatelů, pohybovat se jen na místech určených pro diváky a rodiče by měli mít své děti stále pod dohledem. Na řidiče vozidel i chodce by chtěli policisté také apelovat, aby byli ukáznění, trpěliví a ohleduplní.
 
Lze předpokládat, že akce Osvobození 1945 a zejména bojová ukázka přiláká do Třebíče jako každoročně zvýšený počet osob. Této situace by mohli využít pachatelé pro páchání trestné či přestupkové činnosti zejména majetkového charakteru, a to především kapesní krádeže, vloupání do zaparkovaných vozidel, krádeže volně odložených věcí nebo poškozování majetku. Policisté budou provádět mimo jiné i dohled na parkovištích a dalších lokalitách se zvýšenou koncentrací zaparkovaných vozidel, hlídkovat budou v lokalitě místa konání akce a dalších ulicích v místní části Borovina se zaměřením na prevenci a odhalování trestné či přestupkové činnosti,“ přiblížil velitel opatření plk. František Pokorný.
Je důležité také připomenout zásadu, že by ve vozidle neměla jeho osádka při odchodu nechávat viditelně odložené jakékoli věci. Jedná se zejména o kabelky, peněženky, mobilní telefony, fotoaparáty, zavazadla, ale i notebooky nebo jiné věci, které by případný pachatel mohl odcizit. Návštěvníci akce by si dále měli dávat pozor na své cennosti a peněženky. Tyto věci je nutné mít stále při sobě a pod stálým dozorem.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. června 2013

vytisknout  e-mailem