Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Oslavy konce roku a pyrotechnika

Ms kraj: Pro bezpečný závěr roku... 

Blíží se konec roku. Někteří občané si oslavy spojené se vstupem do toho nového nedokáží představit bez zábavní pyrotechniky. Při nákupu a jejím používání je ale potřeba „vzít rozum do hrsti“ a dodržovat určitá pravidla.

Pyrotechnické výrobky (zábavní pyrotechnika) jsou rozděleny do čtyř kategorií. Každá z kategorií je určena pro osoby jiného, příslušného věku a je zapotřebí s ní adekvátně zacházet. Doporučujeme nakupovat pyrotechniku v kamenných obchodech a u autorizovaných prodejců. Je potřeba mít na paměti, že například na venkovních tržnicích hrozí poškození a znehodnocení zboží vlivem vlhka, mrazu a obdobných podmínek nevhodných pro skladování pyrotechniky. Výrobce musí na schválený pyrotechnický výrobek umístit označení „CE“ a současně, každý výrobek musí být opatřen návodem v češtině. Důležité je rovněž datum použitelnosti a nepoškozený obal (nebo samotný výrobek nacházející se uvnitř).
 
Vyvarujte se výroby zábavní pyrotechniky doma, podle „zaručených“ návodů od kamarádů nebo návodu na internetu a sociálních sítí. Nepouštějte se ani do úpravy již zakoupené pyrotechniky – namísto zvýšení efektu se výrobek může stát předmětem, který při použití (nebo již při samotné manipulaci s ním) ohrozí zdraví vaše i dalších osob.
 
Před použitím pyrotechniky si důkladně pročtěte návod a při následném používání ho dodržujte. Pro manipulaci s pyrotechnikou je potřeba zvolit vhodné místo – vyvarujte se stísněných a uzavřených prostor či balkonům domů, doporučujeme vyhledat volné prostranství, samozřejmě v dostatečné vzdálenosti od dalších osob nebo objektů.

Pyrotechnika vůbec nepatří do rukou dětem, tedy samozřejmě nejen při manipulaci s ní, ale také před jejím použitím (mějte ji uskladněnou mimo dosah dětí). Pokud jsou již u používání pyrotechniky děti přítomny, je potřeba zajistit jejich bezpečnost a nezapomenout je poučit například o tom, aby nesbíraly vybuchlé petardy.

Stejně jako po celý rok, rovněž na jeho sklonku a při počátku toho nového budou ve službě moravskoslezští policisté. Samozřejmostí bude spolupráce s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému a městskou (obecní) policií.
 
Přejeme pohodové a bezpečné oslavy konce roku.
 

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 30. prosince 2019

 

vytisknout  e-mailem