Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Oslava maturity s hořkou vzpomínkou

NYMBURK - Policisté ztotožnili osoby, které vyvrátily bezmála desítku dopravních značek v Poděbradech. 

„Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení“ – tak to je znění trestného činu, který si ve zkráceném přípravném trestním řízení vyslechli od nymburských policistů dva mladíci ve věku 20 a 21 let.

Do té doby bezúhonní mladí muži budou asi dlouho vzpomínat na září letošního roku. Oba dva úspěšně zvládli zakončení svého studia maturitní zkouškou, po níž následovala oslava tohoto pro ně bezesporu jednoho z důležitých životních kroků. Ta už pro ně bohužel tak dobře nedopadla. Oba mladíci poté, co svůj úspěch značně zapili, se vypravili pěšky domů. V cestě jim ale zřejmě překážely dopravní značky, a tak některé z nich vyvrátili a „poslali“ je k zemi.  01

Tento obrázek se pak naskytl druhý den ráno policistům z Poděbrad, kteří v městské části Žižkov, po projetí několika ulic, našli a zadokumentovali hned několik dopravních značek, které byly vyvrácené. Jednalo se např. o značku určující hlavní silnici, zákaz předjíždějí, označující tvar křižovatky, autobusovou zastávku, označující začátek obce, práce na silnici, zákaz podomního prodeje, či dopravní značky k dodržování určitých rychlostních limitů. Jednalo se o celkem 8 dopravních značek, jejichž vyvrácením vznikla bezmála desetitisícová škoda.

Následovalo šetření ke zjištění konkrétní osoby či osob, které by mohly mít toto jednání na svědomí. Policistům pomohly i kamerové záznamy, které mladíky a jejich „náročnou cestu domů“ zaznamenaly. Dalším prověřováním se pak dostali k dvěma mladým mužům (20 a 21 let), kterým ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z poškození a ohrožení obecně prospěšného zařízení.

Čerství maturanti již museli přijmout zodpovědnost za své jednání, což také udělali. K činu se doznali a uhradili i způsobenou škodu. Státní zástupce pak následně, s ohledem na tyto okolnosti a dosavadní bezúhonný život mladíků, podmíněně odložil podání návrhu na potrestání, což v jejich případě považoval za dostačující.

Mladíci tak budou mít důležitý životní krok - složení maturity - spojený nejen s příjemnými pocity ze složení zkoušky z „dospělosti“, ale současně i s méně příjemnými událostmi, a to prvním setkáním „se zákonem“.

Mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
7. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem