Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Organizovaná čtyřčlenná skupina zadržena

KLADENSKO - Krádeží se dopouštěli v prodejnách nejen na území okresu Kladno.  

Kladenští kriminalisté v průběhu minulého týdne zadrželi organizovanou čtyřčlennou skupinu pachatelů , kteří se dopouštěli majetkové trestné činnosti formou krádeží v prodejnách, a to nejen po celém území okresu Kladno, ale také v sousedících okresech, jako je Rakovník, Praha, Praha–západ a  Praha – východ.

Čtyřlístek pachatelů tvořili muži z Kladna ve věku třicet pět, padesát sedm, padesát sedm a šedesát sedm let. Svoji trestnou činnost páchali v kladenském okrese již od února 2015 do května 2016, a to krádežemi v prodejnách s potravinami, jak v několika obchodech města Kladna a Slaného, tak i v obcích například Kačice, Tuchlovice, Brandýsek, Doksy a Libušín.Za účelem obohatit  se ve svůj prospěch pácháním trestné činnosti vyjížděli ,ale i do obchodních řetězců s potravinami  v různých čtvrtích Prahy. Několikrát vyjeli i do okresu Rakovník nebo do obce Hostivice v okrese Praha západ nebo do Jesenice v okrese Praha východ.  Této trestné činnosti se dopouštěli organizovaně, a to ve dvou až ve třech osobách, které vešly do obchodu krást zboží, přičemžjedna osoba seděla po celou dobu za volantem a krádeží v prostoru prodejen se nikdy nezúčastnila. Pouze výjimečně došlo ke krádeži jednotlivcem z této skupiny.

V menších obchodech jeden z pachatelů se snažil upoutat pozornost obsluhy na sebe a ostatní zboží z regálu ukryli pod oděv a poté prošli kolem pokladní bez zaplacení. Ve větších obchodech taktéž uschovali vytipované zboží pod oblečení a prošli pokladní zónou.

K těmto akcím využívali většinou osobní vozidlo jednoho z pachatelů, který pouze dělal řidiče a převážel  ukradené zboží, které jeho spolupachatelé donesli. Minimálně ve dvaceti dnech po dobu patnácti měsíců vyjeli pachatelé do předem vytipovaných prodejen za účelem obohatit se ve svůj prospěch formou krádeže. Při vyjetí do terénu v některých dnech navštívili za účelem krádeže i několik prodejen v průběhu jednoho dne. To se jednalo převážně o prodejny v Praze.

Mezi nejvíce kradené zboží patřilo například mražené, ale i chlazené kuřecí maso, králíci, lososi, různé druhy sýrů, salámů, dražší čokolády, ale také prášky na prádlo. Škoda, kterou při každém protiprávním nákupu bez placení způsobili se ve většině případů  pohybovala kolem 1 000,-Kč a nikdy v žádném případě nepřesáhla částku 5 000,-Kč.  I přesto za dobu konání své trestné činnosti tato čtveřice pachatelů způsobila škodu, která byla prozatím celkem vyčíslena na částku ve výši 25 000,-Kč.V současné době není vyloučeno, že škoda způsobena odcizením zboží  se bude zvyšovat, neboť v tomto případě probíhá nadále šetření.

Kriminalisté ve spolupráci s policisty obvodních oddělení zadrželi čtveřici podezřelých mužů  ve vozidle dne 24. května 2016 v obci Hřebeč  na Kladensku právě v době, kdy se vraceli s odcizeným zbožím ze sedmi obchodů v Praze, kde ten den postupně krádežemi  odcizili přibližně 25 kilogramů masa, potravinářské výrobky  a cukrovinky. Další kradené věci byly nalezeny při domovní prohlídce.

Tímto protiprávním jednáním si muži vylepšovali svoji životní situaci, neboť tři z nich jsou dlouhodobě nezaměstnaní a jeden v důchodu. Odcizené zboží využívali pro svoji potřebu, ale převážně toto zboží prodávali dalším spotřebitelům. Někdy se jednalo o náhodného kupce, ale  někteří odběratelé byli pravděpodobně stálými zákazníky a nelze vyloučit, že některé zboží bylo zcizeno již za účelem předem dohodnuté  zakázky.

Všichni čtyři muži byli obviněni z pokračujícího  trestného činu krádeže, kterého se měli dopustit jako členové organizované skupiny. Kriminalisté nadále případ prošetřují a prověřující zda se nedopustili ještě jiných skutků. Osobní vozidlo značky Škoda Felicie, které bylo využíváno k páchání této majetkové trestné činnosti, bylo policií zajištěno a bude o něm následně rozhodnuto.

 

nprap.  Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

2. června 2016

Odkazy do noveho okna

Organizovaná čtyřčlenná skupina zadržena

Odcizené balíčky masa 

Detailní náhled

Organizovaná čtyřčlenná skupina zadržena

Balíčky lososa z krádeží 

Detailní náhled

Organizovaná čtyřčlenná skupina zadržena

Zajištěné zboží z trestné činnosti 

Detailní náhled

Organizovaná čtyřčlenná skupina zadržena

Odcizené zboží ve vozidle 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem