Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policista musel střílet

Služební zbraň použil v Dolní Branné 

V úterý 14.10.2008 prováděla hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Vrchlabí dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na Lánovské ulici ve Vrchlabí. O půl třetí ráno policisté zastavili vozidlo značky Mitsubishi Pajero. Za volantem seděl čtyřiapadesátiletý muž, který hlídce předložil osobní doklady a doklady od vozidla. Policisté si při kontrole automobilu všimli, že vozidlo nemá stejnou přední a zadní registrační značku.
Lustrací bylo  zjištěno, že jedna z těchto registračních značek je v celostátním pátrání. Z tohoto důvodu byl muž hlídkou vyzván, aby ji následoval k sepsání protokolu o podání vysvětlení. Na toto však „výtečník“ zareagoval tím, že začal z místa ujíždět. Policisté začali Mitsubishi pronásledovat směrem z Vrchlabí do obce Dolní Branná, kde řidič s autem zajel do slepé ulice. Dvoučlenná hlídka se služebním vozidlem zastavila za autem. Když uprchlík zjistil, že není úniku, zařadil zpětnou rychlost a naboural do vozidla policie. Jeden z policistů vyběhl z auta a jménem zákona vyzval muže, aby zanechal svého protiprávního jednání.  Odvděčil se mu tím, že začal vozidlem najíždět i na něho. Z obavy o svůj život a zdraví musel muž v uniformě použít služební zbraň a po varovném výstřelu opakovaně vystřelil na Mitsubishi, aby řidiči zabránil v dalším protiprávním jednání. Teprve výstřely ze zbraně ukončily zběsilé počínání muže, který byl ihned  pomocí hmatů a chvatů policisty zpacifikován, zadržen a umístěn do cely. Ke zranění osob nedošlo.
Ohledáním místa činu byla na místě nalezena a zajištěna střelná zbraň, kterou by možná muž, nebýt rychlosti a rozhodnosti policistů, proti nim použil. Šetřením bylo zjištěno, že zadržený používal doklad totožnosti cizí osoby.
Zajištěná střelná zbraň, která byla v minulých letech odcizena v jiném okresu, byla zaslána na expertízu a další zkoumání, zda-li nebyla použita při jiné trestné činnosti.
Další okolnosti případu jsou v šetření a probíhá prověřování celé věci.

vytisknout  e-mailem