Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontrola restaurací

Policisté odhalili dvaatřicet podnapilých dětí  


V průběhu uplynulého víkendu od pátečního večera do nedělního rána 9.11.2008 probíhaly na celém trutnovském okresu  preventivně bezpečnostní akce Policie České republiky, které byly zaměřeny na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Ve služebním obvodu Obvodního oddělení Trutnov byla provedena v noci z pátku na sobotu  kontrola jedné z diskotékových provozoven. Uvedené kontrolní akce se zúčastnilo 24 policistů společně se dvěma strážníky Městské policie Trutnov a jednou pracovnicí trutnovského Městského úřadu. Provedenou kontrolou bylo policisty během necelých tří hodin v podniku zjištěno 14 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,15 do 1,92 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných teneegerů. Muži zákona při kontrole diskotéky navíc zadrželi jednu osobu, která procházela registrem celostátně hledaných osob.

Ve služebním obvodu Obvodního oddělení ve Dvoře Králové nad Labem zkontrolovalo 28 policistů se dvěma strážníky královédvorské Městské policie v noci z pátku na sobotu na dvě desítky restauračních zařízení. S policisty v restauracích spolupracovali tři pracovníci živnostenského úřadu a jedna pracovnice Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem. Muži zákona ve zkontrolovaných restauracích zjistili 8 mladistvých pod vlivem alkoholu. Za zmínku stojí i ta skutečnost, že jedné alkoholem posílené osobě nebylo ještě patnáct let. Zjištěné hodnoty alkoholu se v okolí Dvora Králové nad Labem pohybovaly od 0,15 do 1,1 promile.

Obdobná akce proběhla i ve služebním obvodu vrchlabských policistů v noci ze soboty na neděli. Vrchlabští muži zákona ve spolupráci se strážníky vrchlabské městské policie, policisty cizinecké policie a dvěma psovody zkontrolovali v místních provozovnách několik desítek hostů, kterým ještě nebylo osmnáct let. Deset ze zkontrolovaných dětí bylo pod vlivem alkoholu. Na Vrchlabsku se naměřené hodnoty pohybovaly od 0,2 do 1 promile.

Po zaprotokolování a provedení šetření policisté předali uvedených 32 podnapilých degustátorů v pořádku rodičům nebo jejich zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým provozovatelům diskoték a restaurací ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.

Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal peněžitý trest. Provozovateli zařízení hrozí rovněž peněžitý trest a v krajním případě i zákaz činnosti.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.

vytisknout  e-mailem