Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

BENAMO na Rychnovsku

Bezpečně na motorce 

Po úspěšném podzimu, kdy projekt "BENAMO s policií" proběhl i v VOŠ a ZeŠ  v Kostelci nad Orlicí, navštívili zástupci rychnovského Dopravního inspektorátu, Preventivně informačního oddělení Policie ČR Rychnov nad Kněžnou a nestátní neziskové organizace Doly Bikers, o. s. Vyšší odbornou školu a Střední průmslovou školu v Rychnově nad Kněžnou.

Zástupce Doly Bikers Jaroslav Mach coby zkušený motorkář měl hlavní slovo. Studentům uvedené školy a učiliště se snažil ve více než hodinové poutavé přednášce předat své osobní zkušenosti. Uvedl, že cílem zmíněného projektu je podpořit motorkářství, nikoli od tohoto koníčku mladé lidi zrazovat drastickými statistikami. 
Aby ale pomníčků podél cest nepřibývalo, je potřeba vracet se z cest domů živý. Pomoci k tomu by mohly i rady motorkářů, byť nejcennější zkušeností je vlastní zkušenost, ale... Nehody na motorce zřídka kdy končí tak, aby dostal řidič vůbec šanci svou zkušenost v dalších cestách využít. 
Nejdůležitějším pravidlem, které by si budoucí nejen motorkáři, ale všichni řidiči  měli vštípit, je otázka přednosti. „Přednost máš, až když ti ji doopravdy někdo dá!“
Poté Jaroslav Mach i formou vlastních příběhů hovořil o několika důležitých zásadách:
  • Zásadou číslo jedna je zdravotní stav samotného řidiče. Na silný stroj by nikdo neměl usedat s jakýmkoli zraněním, byť se může zdát, že není podstatné pro řízení motorky. Významnou roli hraje i psychický stav. Chybou je vybíjet si nahromaděnou agresi na motorce. Takový stav se okamžitě přenese do samotné jízdy, která je zákonitě agresivní a tedy nebezpečná. "Zraněný, nemocný a ani naštvaný na motorku nesedej."
     
  • Pravidlem číslo dvě je technický stav motorky.Bezpečnou jízdu lze aplikovat pouze na silnici, kterou dobře motorkář zná. Ví, že je silnice v pořádku. Nesmí jej překvapit vyfrézované úseky, či tradičně opravené výtluky. Znalost stavu komunikace je pravidlem číslo tři.
  • Bezpečnou jízdu  mohou ovlivnit i další účastníci silničního provozu. „Motorkář se musí naučit vyhodnocovat všechny situace a  předvídat chování dalších motoristů, ale i chodců – pravidlo číslo čtyři.  Jednoduchou a přitom velmi účinnou radou je sledovat například zrcátka vozů. Řidič, který je používá, je má zákonitě dobře seřízená. Motorkář, který se za takové auto přiblíží, by se pohledem do zrcátka vozu měl setkat s pohledem řidiče, jde o důležitý oční kontakt. Znamená prosté – víme o sobě.“
     
  • Každý by svou motorku měl dobře znát. Měl by vědět, jak se chová na různých površích a za různého počasí. Základem je brzdění. Brzdná dráha motorky je podstatně delší, než osobního automobilu. Pro motorkáře bývá brzdění naplno také osudné. Když mu neujede kolo, tak může z motorky přeletět přes řidítka.
     
  • Samozřejmostí je i používání přilby, a to opravdu kvalitní. Tady je prostor opět pro smutnou statistiku. Deset procent mrtvých motorkářů, jejichž životy vyhasly na silnicích, zemřelo proto, že si na svou poslední jízdu nenasadili přilbu.
     
  • Žádný motorkář by neměl podcenit ani oblečení. Kvalitní speciální oblečení může také hodně nepříjemným úrazům při pádech zabránit. Jak uvedl Jaroslav Mach, lépe je na asfaltu nechat kůži z kombinéz, než kůži motorkáře samotného.
     
  • Jaroslav Mach zmínil i motorkářské srazy. Kriticky poukázal na to, že bohužel někteří motorkáři na takovém setkání holdují alkoholu, ač moc dobře vědí, že ráno je čekají mnohdy i stovky kilometrů. „Motorky a alkohol nejdou dohromady. Každý si musí uvědomit, kterému koníčku dává přednost!“
Mottem celého setkání by mohla být věta, kterou Jaroslav Mach během své přednášky několikrát: „Lepší je ztratit minutu života, než vlastní život během jedné minuty.“


Další informace naleznete na: Projekt "BENAMO s policií" 
 
Čtěte i na stránkách Rychnovského deníku

16. května 2011
por. Mgr. Alena Kacálková
Odkazy do noveho okna

BENAMO v Rychnově

BENAMO v Rychnově 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem