Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Viditelnost chodců

Rakovník – Krajský koordinátor BESIPu společně s policisty v Rakovníku upozorňovali děti a dospělé na nedostatečnou viditelnost. 

V pátek 27. ledna 2023 dohlíželi rakovničtí policisté společně s krajským koordinátorem BESIPu Ing. Miroslavem Poláchem na viditelnost chodců před 3. základní školou v Rakovníku.

Tato preventivní akce měla upozornit děti a jejich rodiče na důležitost viditelnosti. Jednou ze základních podmínek bezpečného pohybu na komunikacích, především za snížené viditelnosti a v noci, je pravidlo „Vidět a být viděn“. Chodci, cyklisté a ostatní účastníci provozu mohou svoji viditelnost sami zvýšit vhodnou barvou oblečení, různými nášivkami, a hlavně oblečením či doplňky z fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zpozorovat.

Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí, proto je dobré je kombinovat s reflexními materiály. Nejčastější barvy fluorescenčních materiálů jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval. Pouze s reflexními materiály mu chodci a cyklisté dají dostatek času!

viditelnost_graf_small.jpgviditelnost_graf_small.jpg

Především děti jsou na silnicích ohroženy více než jiní chodci, protože jsou méně soustředěné a nedokážou ještě dostatečně odhadovat a předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.

Dopravní policisté, policisté z obvodních oddělení a pracovníci oddělení prevence se v následujících měsících opakovaně zaměří na kontroly chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích na Rakovnicku.

Tyto preventivní akce probíhají zejména v podzimních a zimních měsících a jejich hlavním cílem je preventivně působit na chodce, kteří se pohybují mimo obec. Kontroly probíhají v brzkých ranních hodinách, odpoledních hodinách a v noci, tedy v časech, kdy je výrazně snížená viditelnost. Policisté kontrolují, zda chodci dodržují zákon, používají reflexní prvky mimo obec pro zvýšení své viditelnosti a zároveň je i reflexními páskami vybavují. Doporučují jim také používat reflexní prvky i v obci.

Každoročně se při preventivních akcích kromě chodců zaměřujeme i na ostatní účastníky silničního provozu, řidiče automobilů, motorkáře, cyklisty a snažíme se jim vysvětlit, že pro svou vlastní bezpečnost je třeba udělat maximum. Mnohdy stačí opravdu málo, například nosit reflexní šle, které motorkáři od policistů dostávají, nebo mít ve voze po ruce reflexní vestu.

Znovu připomínáme, že již od února 2016 novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích vznikla chodcům povinnost mít na sobě reflexní prvky: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit pokutu až do výše 2 tisíce korun.

Děti a rodiče před 3. základní školou obdrželi různé reflexní prvky z rukou policistky a koordinátora BESIPu a dozvěděli se, jak je správně používat. Rozdáno bylo více jak 150 reflexních pásek.

Následně se přesunuli přímo do 3. základní školy, kde se žáci prvních tříd dozvěděli, jak se správně chovat na silnici jako chodec a jak správně přecházet přes přechod. Jaká je základní výbava kola a cyklisty pro jízdu na kole a další základy v dopravní výchově. Děti obdržely drobné dárečky z rukou koordinátora BESIPu Ing. Miroslava Polácha.

prap. Veronika Cafourková

inspektor

ÚO Rakovník

30. ledna 2023

vytisknout  e-mailem