Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Posilněni alkoholem a drogou usedli za volant

RAKOVNICKO - Policisté opět zjistili o víkendu řidiče pod vlivem návykových látek. 

Policisté z územního odboru Rakovník v několika místech rakovnického okresu opět zjistili u čtyř řidičů podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykových látek a u jednoho řidiče přestupek v dopravě.
 
V rámci výkonu služby provádí policisté každodenní kontroly u řidičů na alkohol v dopravě. I přestože byl v tomto týdnu po celém území České republiky zaznamenán vysoký počet dopravních nehod, usedlo několik řidičů do svých vozidel a vydali se na cestu. Tito neukáznění a nezodpovědní řidiči svým protiprávním jednáním ohrožují nejen své zdraví a životy, ale především životy a zdraví ostatních nevinných účastníků silničního provozu.
 
V okrese Rakovník policisté všech pět podezřelých řidičů se svými vozidly zaznamenali při kontrolní činnosti na pozemních komunikacích v průběhu víkendových dní od pátku 24. července do neděle 26. července 2015. V současné době jsou čtyři řidiči podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
První neukázněný řidič byl policisty z obvodního oddělení Jesenice kontrolován v odpoledních hodinách v pátek 24. července 2015 na silnici vedoucí ze zahrádkářské kolonie Zátiší v obci Čistá ve svém motorovém vozidle. Řidič předložil policejní hlídce ke kontrole pouze řidičský průkaz a ostatní doklady pro řízení a provoz motorového vozidla nepředložil. Policejní hlídka vyzvala čtyřiceti dvouletého řidiče z Prahy k provedení dechové zkoušky, čemuž vyhověl. Naměřená hodnota byla s pozitivním výsledkem 0,80 promile alkoholu v dechu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda.
 
Krátce po dvacáté třetí hodině téhož dne policisté zastavili ke kontrole osobní vozidlo Audi v obci Jesenice na Mírovém náměstí ve směru na Plzeň. Policejním šetřením bylo zjištěno, že řidičem vozidla je dvaceti jedna letý mladík ze Semilska, u kterého byla také provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. Dále byl podezřelý mladík podroben zkoušce testem na drogy, kde byl výsledek pozitivní na látka amphetamin/methamfetamin a cannabis. Podezřelému řidiči byl odebrán řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda. Poté byl převezen k lékařskému vyšetření s odběrem biologickému materiálu, kterému se dobrovolně podrobil v rakovnické nemocnici.
 
Třetím podezřelým řidičem je čtyřiceti tříletá žena z okresu Rakovník, kterou policejní hlídka z obvodního oddělení Nové Strašecí kontrolovala po devatenácté hodině v sobotu 25. července 2015 na pozemní komunikaci v Karlovarské ulici v obci Nové Strašecí. Řidička vozidla Honda Civic byla vyzvána k předložení patřičných dokladů k řízení a provozu vozidla, kde neměla doklad o sjednaném pojištění. Poté byla provedena zkouška na alkohol, která byla s pozitivním výsledkem a naměřená hodnota byla ve výši 1,04 promile alkoholu v dechu. Po vyzvání se podezřelá dobrovolně podrobila lékařskému vyšetření, kde jí byl odebrán biologický materiál v rakovnické nemocnici. Policisté řidičce zadrželi řidičský průkaz a byla jí zakázána další jízda.
 
Taktéž v sobotu 25. července 2015 byl v čase po dvacáté hodině hlídkou z policejní služebny Roztoky na pozemní komunikaci v kempu Roztoky Višňová zastaven ke kontrole padesáti osmiletý řidič z Kladenska ve vozidle značky Volvo. I u tohoto řidiče byla provedena kontrola příslušných dokladů určených k řízení a provozu na komunikaci. Dále byla s řidičem provedena dechová zkouška na alkohol, kdy naměřená hodnota byla ve výši 1,61 promile alkoholu v dechu. Podezřelému řidiči byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.
 
Posledním podezřelým řidičem je dvaceti devítiletý muž z Prahy, kterého policisté v obci Křivoklát zastavili ke kontrole s vozidlem Seat Toledo, jedoucí od obce Roztoky. Provedená dechová zkouška u řidiče na alkohol byla negativní. Dále policisté vyzvali řidiče ke zkoušce testem na návykové látky, která v tomto případě byla s pozitivním výsledkem na látku cannabis. I v tomto případě byla řidiči zakázána další jízda a odebrán řidičský průkaz.
 
Policisté budou v této kontrolní činnosti na úseku dopravy se zaměřením na alkohol a jiné návykové látky nadále pokračovat. Hlavním cílem je snížit počet řidičů za volantem posilněných alkoholem nebo drogou a snížit tak i nehodovost na našich silnicích.
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
27. července 2015

vytisknout  e-mailem