Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nenechte se nalákat na „výhodné" zhodnocení vašich peněz

RAKOVNICKO - Chtěl zhodnotit peníze prostřednictvím nákupu akcií známé společnosti. Kvůli podvodníkovi ale přišel o téměř 700 tisíc korun. 

Rakovničtí kriminalisté se zabývají případem podvodníků, kteří útočí na osoby pod legendou „výhodného zhodnocení peněz“.

Jak to celé začíná? Podvodník umístí na internet či sociální sítě velice lákavou reklamu slibující zisk z vašich investovaných finančních prostředků. Důležité je poznamenat, že pachatelé využívají pro větší důvěryhodnost do svých reklam známé osobnosti či společnosti. Podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy, tudíž vše vypadá natolik důvěryhodně, že se pachatelům daří okrást nesmírně velký počet lidí. 

Jedním z nich je 75letý muž, který objevil na jedné ze sociálních sítí reklamu s nabídkou možnosti zhodnocení peněz prostřednictvím nákupu akcií známé společnosti. Stránku otevřel a zaregistroval se. Hned se mu ozval muž vydávající se za pracovníka společnosti a nabídl mu, že mu pomůže a poradí, jak se vším začít. Po prvotní komunikaci s neznámým mužem dobrovolně uhradil za domnělý nákup akcií výši 5 800 Kč. Další den se poškozenému opět ozval zřejmě stejný muž s dotazem, kolik by chtěl investovat, načež uvedl, že asi 200 tisíc korun. Následně z poškozeného vylákal přístupové údaje k jeho bankovnictví, a kromě toho mu e-mailem poslal oboustranně ofocený občanský průkaz. Posléze rádoby pracovník společnosti pod legendou koupě akcií vygeneroval v internetovém bankovnictví 75letého muže několik plateb v celkové výši 690 800 Kč, které poškozený potvrzoval SMS klíčem. Poškozený se po chvíli rozhodl, že si zkontroluje účet, avšak se mu nepodařilo přihlásit. Podařilo se mu to až později, kdy zjistil, že je na nule.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli v případě zjištění a dopadení hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Jak se nenechat okrást?

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví či platebních kartách.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem