Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den proti vloupání 2023

Rakovnicko - Opouštíte svůj domov? Jdete do práce nebo odjíždíte na dovolenou? Myslíte při tom také na bezpečí? Blíží se Evropský den proti vloupání, který připadá na středu 21. 6., a to je nejlepší příležitost si připomenout základní zásady ochrany bytu či domu, který na kratší či delší dobu necháváte bez dozoru. 

Statistická data bohužel mluví jasně. V roce 2022 neuniklo pozornosti zlodějů 1745 bytů a 2528 rodinných domů. „Po klidnějších (z pohledu kriminality) covidových letech opět zažíváme nárůst kriminality, kdy největší podíl na celkové kriminalitě má již tradičně kriminalita majetková. Počet vloupání do bytů a rodinných domů se ve srovnání s rokem 2021 zvýšil o více než 10 %,“ konstatuje ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Michal Barbořík.

„Policisté se dnes a denně setkávají s následky vloupání do různých typů objektů a vnímáme, že pro oběti jsou mnohdy závažnější emocionální dopady těchto skutků, než majetková újma. Dlouhodobě se v rámci preventivních aktivit snažíme vštěpovat veřejnosti jednoduché zásady, jak případného pachatele od vloupání odradit. Základní postupy jsou totiž velmi jednoduché. Například zamknout dveře nebo zavřít ventilačku před odchodem z domova vůbec nic nestojí a může mnohému zabránit“, doplňuje slova Michala Barboříka vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová a upozorňuje tak na důležitost základního zabezpečení zamykáním.

Nové informační spoty 

Pro letošní ročník jsme pro vás proto připravili několik novinek. Na téma bezpečného domova upozorníme prostřednictvím čtyř zcela nových spotů a navazujícího letáku. Malou ochutnávku nabízí teaser a všechna videa nejdete už nyní na YouTube.

Tato kampaň upozorňuje na skutečnost, že lidé mají k dispozici možnosti, jak své domovy a majetek zabezpečit a že to nemusí být vůbec drahé. Vyzdvihujeme tak čtyři osvědčená a efektivní opatření a zároveň lidem doporučujeme, jak se chovat bezpečně, jaká zvláštní opatření učinit před odjezdem na dovolenou, ale také to, jak reagovat v případě, že se přeci jen stanou obětí vloupání“, popisuje koncept informačních spotů Michal Barbořík.

Poradenská místa 2023

Poradit se o vhodných způsobech zabezpečení budete mít opět také možnost na řadě poradenských míst v rámci celé České republiky. Přesné termíny a místa, kde na vás budeme v návaznosti na středeční Evropský den proti vloupání čekat, jsme přehledně poskládali do mapy.Focus day - poradenská místa ČR 2023.png


 

Kromě míst uvedených v mapě se policisté potkají s veřejností v Kulturním domě v Lanškrounu (19. 6.), v záhrádkářské a chatové kolonii. Laguna v Přerově (20. 6.), na krajském dni PČR a HZS Olomouckého kraje na Horní náměstí v Olomouci (20. 6. - 10:00 – 17:00). Pražští kolegové se zaměří na zabezpečení objektů 20. 6. v Lipencích a středočeští policisté budou 20. 6. prevetivně působit v chatové oblasti Mšeno - Babí důl. 

Informační webové stránky

Problematice zabezpečení objektů se věnujeme po celý rok také v rámci dlouholetého projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. V rámci této aktivity pro vás finalizujeme vytvoření informačního webu www.policie.cz/zabezpectese, kde připravujeme informace o možnostech různých způsobů zabezpečení bytů, bytových domů, rodinných domu, rekreačních objektů a garáží či zahradních domků. Tyto stránky pro vás spustíme do konce měsíce června.

pplk. Veronika Hodačová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
19. 6. 2023

vytisknout  e-mailem