Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehoda s alkoholem

RAKOVNICKO – Nákladní vozidlo sjelo do příkopu a poté se převrátilo na bok. 

Krátce před dvacátou hodinou dne 2. srpna 2020 na silnici II. třídy v katastru obce Skryje na Rakovnicku se stala dopravní nehoda na trase ve směru jízdy od obce Žebrák do Skryjí.  Jednatřicetiletý řidič nákladního vozidla VW Transporte po projetí zatáčkou vjel na nezpevněnou krajnici a poté do silničního příkopu, kde havaroval a vozidlo se převrátilo na levý bok.  Řidič i s jedenáctiletým spolujezdcem místo dopravní nehody opustili a odešli do obce Skryje, kde byli následně policejní hlídkou vypátráni. Policisté vyzvali řidiče k provedení dechové zkoušky, která byla s pozitivním výsledkem 2,68 promile alkoholu v dechu. Policisté podezřelému řidiči zadrželi řidičský průkaz. Řidič i spolujezdec byli z místa dopravní nehody poté převezeni posádkou ZZS za asistence prvosledové hlídky k ošetření do rakovnické nemocnice a u řidiče byl proveden i odběr biologického materiálu.

Policisté dopravní nehodu prošetřují a řidič je nyní podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši až 3 roky.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
5. srpna 2020

vytisknout  e-mailem