Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Cyklistka narazila do dveří auta

RAKOVNICKO – S těžkým zraněním byla převezena do nemocnice. 

Rakovničtí policisté vyjížděli společně se záchranáři 17. srpna, po 13. hodině, do Vysoké ulice v Rakovníku, kde došlo ke střetu cyklistky a osobního vozidla.

Šetřením na místě policisté zjistili, že 18letý řidič zaparkoval automobil Ford na parkovacím místě, kdy po zastavení částečně otevřel levé přední dveře, a to v době, kdy jeho vozidlo těsně míjela 43letá cyklistka. Ta do dveří narazila a upadla hlavou na silnici, přičemž neměla za jízdy ochrannou přilbu.

Mladík ženě ihned zavolal zdravotníky, kteří ji poté převezli s těžkým zraněním do rakovnické nemocnice.

Nošení cyklistické helmy

Nošením helmy během jízdy na kole, předcházejí cyklisté životu nebezpečným úrazům hlavy. Praxe ukazuje, že velký počet cyklistů si bere helmu pouze na delší vyjížďku. Nikdo z nás však nemůže s jistotou říct, že z kola nespadne, když pojede například jen 50 metrů. Nasazení helmy trvá 10 sekund, léčba z těžkého zranění i několik měsíců.
 
Helma při pádu splní svou funkci jen za předpokladu, že je správně nasazená a zapnutá. Obyčejné helmy mají pouze pásky, které se zapínají pod bradou. Lepší helmy jsou vybaveny mechanismem pro nastavení obvodu kolem hlavy. Díky nim pak helma lépe sedí.
 
Špatným seřízením pásků může dojít k situaci, kdy helma při pádu z hlavy spadne. Proto věnujte dostatek času na upravení helmy. Pásek a spona pod bradou se nesmí zařezávat ani tlačit do krku, musí umožnit pohodlné nastavení a zároveň pevně sedět. Spona pásku musí být lehce rozepnutelná jednou rukou a nesmí při zapnutí ležet na kosti spodní čelisti. Dále pásky po stranách hlavy nesmí vést přes ucho, ale vedle něj. Při pádu by totiž mohla poranit cyklistu samotná helma. Pokud helma byla vystavena silnému nárazu, již ji nepoužívejte. Při další kolizi už nemusí správně plnit svou funkci.
 
Závěrem
Nosit cyklistickou helmu není žádná ostuda, ale projev zodpovědnosti. V dnešní době je na silnicích hustý provoz a na rozdíl od vozidla, cyklistu nechrání žádné plechy karosérie. Myslete na to, že kolize se nemusí stát pouze na nejfrekventovanějším silničním tahu, ale třeba jen kousek od Vašeho bydliště. Proto nezapomínejte, že volbou správného oblečení a především cyklistické helmy, chráníte svůj život.

 

 
por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
22. srpna 2022

vytisknout  e-mailem