Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chraňte si svůj majetek

Pro zloděje jsou prázdné chaty velkým lákadlem 

     Policisty z Územního odboru PČR Rakovník trápí navýšený počet vloupání do objektů, ať už se jedná o rodinné domy, podnikatelské prostory, chatky či jiná rekreační zařízení. Zvláště chaty, rekreační objekty či chalupy jsou nejčastějším terčem „nájezdu“ zlodějů. Tyto jsou mnohdy umístěné odlehlé, stranou od větších obcí či měst.
      V zimním období se do těchto objektů majitelé dostávají jen zřídka a to spíše jen proto,  aby zkontrolovali stav domu nebo chatky či zjistit případné škody na majetku. Je všeobecné známo, že právě zimní období je velkým lákadlem pro zloděje či bezdomovce, které opuštěné chatové oblasti přímo „milují“.    
    Je potřeba provést řádné zabezpečení v podobě uzamykatelných okenic, lepší bezpečností zámkový systém, zodolněné dveře či elektronická ochrana – to jsou jedny z mnoha možností. V domě či chatě nenechávat v době delší nepřítomnosti žádné drahé věci. Policisté tím mají hlavně na mysli – zahradní techniku (sekačky, pily, drahé nářadí), vybavení na kola či automobily ( sady pneumatik, střešní boxy). Zloděj, který se do takového domu dostane, vezme téměř vše. Televize, videa, videorekordéry, PC sestavu.
     Policistům je naprosto jasné, že si občané nemůžou z chatek odvést všechno domů, není to v jejich silách. Sklep plný a do bytu se to nevejde. Ale pokud opravdu není možné tyto věci na uvedené období jinde zabezpečit, musí být samotný objekt téměř nedobytná pevnost.
     Někdy se policisté setkávají s tím, že lidé mají v chatkách uloženy i peníze či šperky. Opět velká chyba!!!!
     Proto radíme, jezděte na svou chalupu častěji, nejméně jednou týdně – nepravidelně. Ometejte sníh, zatopte, rozhazujte popel po cestičce k vrátkům, vybírejte případnou poštu, atd. Všechny tyto zdánlivé maličkosti budí pro případného zloděje pocit, že v chatě někdo je a to poměrně často, možná zde i dotyčný bydlí. Rada na závěr. V případě, že Vás zloděj připraví o majetek, je potřeba mít pro pojišťovnu opravdu cenné věci nafocené a zadokumentované. Ušetříte práci nejen jim, ale i policistům s vypátráním věcí, neboť budou mít v ruce jejich případnou podobí.
                                                                                    
nprap. Jana Žáčková
6. února 2012

vytisknout  e-mailem