Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Všímejte si opuštěných dětí!

PŘÍBRAMSKO - V České republice si Pomněnkový den připomínáme již od roku 2004. 

Dne 25. května je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí, tzv. Pomněnkový den. V daný den se v roce 1979 ztratil v New Yorku při cestě do školy šestiletý Etan. Přes veškeré usilovné pátrání se ho však nepodařilo nalézt. V období ztráty chlapce kvetly pomněnky, kvůli tomu se tak staly symbolem pohřešovaných dětí.

V České republice si Pomněnkový den připomínáme již od roku 2004. Problematice pohřešovaných dětí se věnuje odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra, který ve spolupráci s Policií České republiky vytvořil projekt „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“. Ten je aktivován při pátrání po tzv. dítěti v ohrožení. Systém umožňuje bezprostřední zapojení sdělovacích prostředků, a tím i široké veřejnosti do pátrání. Právě rychlost je v těchto případech jedním z rozhodujících faktorů.

Co vlastně dělat, pokud se nám ztratí dítě? I když je to těžké, zachovat klid, malé děti se často jen někde „schovávají“. Důležité je prohledat místa, kde bylo dítě naposledy a nebezpečná místa v okolí, dále kontaktovat rodinu, přátele a sousedy. Pokud je stále dítě nezvěstné, zavolat policii přes tísňovou linku 158. Při oznámení je nutné uvést podrobný popis dítěte včetně markantu (pihy, brýle, vada řeči, jizvy apod.), popis oblečení, zdravotní stav a další informace, které by byly podstatné pro pátrání. Samozřejmě je důležité poskytnout policii aktuální fotografii.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
25. květen 2023

vytisknout  e-mailem