Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V rámci akce "GARGAMEL" rozkryli kriminalisté trestnou činnost dvou mužů

PŘÍBRAM - Drogy, majetek, násilí - skutky, kterých se měli na Příbramsku dopouštět dva muži ve věku 29 a 30 let. 

Krádež, poškození cizí věci, neoprávněné užívání cizí věci, loupež, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými psychotropními látkami a s jedy – takovýto výčet trestných činů připsali příbramští kriminalisté na vrub dvěma mužům ve věku 29 a 30 let, které měli v hledáčku již od konce roku 2021. Do té doby pouhá podezření „zhmotnili“ kriminalisté začátkem ledna 2022, kdy v daných případech zahájili úkony trestního řízení. V polovině dubna, v rámci realizace pod názvem „Gargamel“, pak jednoho z mužů zadrželi v jeho bydlišti, druhý z dvojice byl již toho času ve výkonu trestu odnětí svobody, který nastoupil 1. března 2022 z důvodu rozsáhlé majetkové trestné činnosti na území hlavního města Prahy. Oba muži jsou již z výše uvedených trestných činů obviněni.

Pro dvojici mužů byla stěžejní distribuce drog, zejména pervitinu, který prodávali osobám závislým na této návykové látce na Příbramsku. Krom toho se měli dopouštět i majetkových deliktů, zejména pak krádeží v různých obchodech, kdy zcizovali drogistické zboží, apod. Na svědomí mají mít i krádež věcí z vozidla, vloupání do bytového domu a vykradení sklepních prostor, či  odcizení vozidla Škoda Felicia. V jedné z prodejen odcizil jeden z obviněných také mobilní telefony za dvacet tisíc korun, kdy ho při krádeži zachytila bezpečnostní kamera (viz video pod článkem).

Kriminalistům se však také operativním šetřením podařilo zjistit a následně zadokumentovat, že se oba muži dopouštěli i násilné trestné činnosti, a to zejména v komunitě osob závislých na návykových látkách, které patřily mezi jejich odběratele. Podle všeho se měli jednoho takového skutku dopustit koncem ledna 2021, kdy nad ránem vnikli do domu téměř padesátiletého muže. Tam ho nejprve několikrát postřelili jeho vlastní airsoftovou zbraní a následně i velmi brutálně fyzicky napadli, kdy mu uštědřili několik kopanců do celého těla i hlavy. Jeden z dvojice pak zbitého muže hlídal, druhý prohledával byt. Z něho si pak odnesli elektroniku a další věci za dvacet tisíc korun.

Oběma mužům, kteří trestnou činnost páchali formou spolupachatelství, hrozí v případě odsouzení až desetileté tresty. Proti mladšímu z dvojice vedou kriminalisté trestní stíhání na svobodě, druhý obviněný je ve výkonu trestu odnětí svobody, kde si odpykává trest za majetkové delikty na území Prahy. Výkon trestu, který mu končí v listopadu 2023, se mu ještě prodlouží. A to za tato další obvinění, která se budou v době jeho odpykávání si trestu, dále procesně řešit.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
27. dubna 2022

vytisknout  e-mailem