Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Snížená viditelnost

PŘÍBRAMSKO - Velká část motoristů neví, kdy a jak používat mlhová světla. 

S příchodem sychravého obdobní plného mlhavého počasí a v souvislosti s úbytkem denního světla se policisté zaměřují na viditelnost účastníků silničního provozu.

Rizika spojená se sníženou viditelností by si měli uvědomovat kromě chodců i řidiči motorových vozidel. Na cestách je může potkat nemilá věc v podobě technické závady nebo dopraví nehody. V případě vystoupení z vozu si musí obléknout reflexní vestu, která je ze zákona povinnou výbavou. Měli by ji mít po ruce a ne v zavazadlovém prostoru. Není od věci doplnit automobil více vestami určenými i pro spolujezdce.

Velká část motoristů také neví, kdy a jak používat mlhová světla. Zadní světla do mlhy musí řidiči za mlhy, sněžení či hustého deště užít vždy, jsou povinná. Slouží k tomu, aby byli dobře viditelní pro ostatní účastníky provozu. Přední světla do mlhy jsou pouze dobrovolná, pomáhají prosvítit cestu. Mlhovky se používají za podmínek, které nás donutí snížit rychlost, jsme v prostoru dezorientovaní, špatně rozeznáváme osoby a vozidla. Nesmíme ale také zapomínat, že mlhová světla velice oslňují, pokud např. stojíme v koloně, pak je vypínáme.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
18. říjen 2023

vytisknout  e-mailem