Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jak postupovat při dopravní nehodě?

PŘÍBRAMSKO - Někteří lidé jsou značně překvapeni vzniklou situací a vůbec nevědí, jak se zachovat. 

Za deset měsíců letošního roku řešili příbramští policisté 1120 dopravních nehod, což je o 24 méně než v loňském roce. Zemřelo pět lidé a patnáct osob utrpělo těžké zranění. Dvaapadesát motoristů, kteří způsobili nehodu, bylo pod vlivem alkoholu. Celkem 261 karambolů zavinila zvěř. Na dopravních prostředcích vznikla škoda, která činila téměř 62 milionů korun. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy a poté nepřiměřená rychlost.

Za měsíc říjen evidují policisté na Územním odboru Příbram 142 nehod, bohužel dvě osoby zemřely, jedna skončila v nemocnici s těžkým poraněním a 23 účastníků silničního provozu utrpělo zranění lehčího charakteru. Smrtelná dopravní nehoda se odehrála dne 1. října v noci v katastru obce Korkyně, kde motorista po projetí zatáčky narazil do vzrostlého stromu. K další nehodě se smrtelnými následky došlo dne 3. října v odpoledních hodinách v Sedlčanech, kdy řidič osobního vozidla srazil seniora na přechodu pro chodce.

Jak vlastně postupovat při dopravní nehodě? Někteří lidé jsou značně překvapeni vzniklou situací a vůbec nevědí, jak se zachovat. Účastník nehody je povinen neprodleně zastavit, následuje vypnutí zapalování, zajištění auta proti pohybu, rozsvícení varovných světel, obléknutí reflexní vesty a umístění výstražného trojúhelníku před místem havárie na okraj vozovky, a to ve vzdálenosti nejméně 50 m, na dálnici nejméně 100 m za vozidlem. Především na dálnici je nutné neprodleně opustit místo nehody a jít za svodidla. V případě zranění je nutno poskytnou první pomoc, přivolat záchrannou službu přes bezplatnou tísňovou linku 155, představit se, popsat charakter nehody, určit místo, počet postižených, jejich přibližný věk, popis zranění.

Policii je nutno přivolat, pokud škoda na majetku přesahuje 100 tisíc korun, dojde-li ke zranění či usmrcení osoby nebo je škoda způsobena třetí osobě. Vozidla by se neměla přemisťovat, ale vyžaduje-li to situace, např. vyproštění zraněné osoby, provoz hromadné dopravy, lze tak učinit, ale musí být vyznačeno postavení aut. Účastníci jsou povinni prokázat si navzájem totožnost a údaje o vozu. Na místě je možné vyplnit formulář - záznam o dopravní nehodě. Pokud druhý motorista nechce údaje sdělit, porušuje tím zákon, a můžete přivolat policii. Důležité je zapsat si registrační značku druhého automobilu a zjistit totožnost svědků.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
4. listopad 2021

vytisknout  e-mailem