Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čas dovolených přeje zlodějům

Přes pootevřené balkónové dveře vnikl dne 9. července zatím nezjištěný zlodějíček do domu v obci Pečice.  

 

         Zde se mu hodily mobilní telefony, počítače, kamera, fotoaparát a cestovní doklady. Celkem se škoda vyšplhala na 31,5 tisíc korun.

     Letní měsíce jsou z hlediska vloupání do obydlí nejrizikovějším obdobím roku. Ale každý z nás může bezpečnost obydlí ovlivnit tím, že bude dodržovat základní a také levná organizační opatření.

     Minimální obranou proti zlodějům je v této době řádné uzavření a uzamčení vstupních dveří a oken. Toto pravidlo platí i když opouštíte domácnost jen na krátkou dobu. Pootevřená okna v pozici „ventilačky“ a různé prosklené plochy jsou pro zloděje ideální vstupní cestou, kterou snadno překonávají. Na schránkách nebo vizitkách na dveřích a zvoncích je dobré uvádět příjmení bez titulů a v množném čísle.

     Mechanické zábranné prostředky (mříže, okenice, bezpečnostní zámky, zodolněné dveře atd.) jsou základem každého zabezpečení objektu. Ty pak dokáží pachatele zdržet, případně odradit od nekalého úmyslu. Navíc je třeba chránit i přilehlé objekty, jako garáže, kůlny atd. Velký význam má i kvalitní oplocení pozemku.

     Ze zkušeností policisté vědí, že zloději jsou motorizovaní a často zajíždějí přímo do objektů a hřeší na nevšímavost lidí. Pomoci tedy mohou všichni, kteří neznámé vozidlo zaregistrují a dokáží případně na potencionální zloděje policii upozornit. Nutné je proto i kvalitní osvětlení před objektem pro lepší viditelnost. Keře a stromy by neměly zakrývat značnou část objektu.

     Pokud odjíždíte na dovolenou, informujte pouze nebližší okruh lidí, kterým věříte. Požádejte někoho z blízkých, aby vám chodil vybírat schránku na dopisy, větrat nebo i občas večer rozsvěcet. Nikdy nenechávejte na dveřích vzkazy, které mohou prozradit vaši nepřítomnost. Rozhodně se nechlubte před cizími lidmi, že máte doma cenné věci.

     Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla el. přístrojů. Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.

vytisknout  e-mailem