Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hovořili o trestní odpovědnosti a kriminalitě mládeže

PRAHA VENKOV-JIH/ZÁPAD – Policista z oddělení tisku a prevence ve čtvrtek letošního 10. června navštívil žáky z druhého stupně Základní školy Mníšek pod Brdy. 

K setkání, při kterém byla dodržována stanovená hygienická opatření v souvislosti se stávající současnou epidemiologickou situací,  došlo v budově základní školy v dopoledních hodinách, která se zaměřuje na žáky například s poruchami učení a chování, mentálním postižením, poruchami autistického spektra, s vícečetným postižením.
V úvodní části se žáci seznámili s problematikou věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže v souvislosti s páchanou trestnou činností a základními pojmy souvisejících s tímto tématem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže.
V další části se účastníci besedy seznámili a věcně hovořili o problematice šikany, kyberšikany a nebezpečí v kyberprostoru, jak předejít například případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí. Následně společně shlédli filmové ukázky z preventivního projektu „Malá policejní akademie“. 
Na závěr setkání se vedla diskuze k předchozím tématům, během níž byly zodpovězeny dotazy a na konkrétních příkladech vysvětleno, o jaké porušení zákona se jedná, zda by byl přednesený případ řešen v trestním, v přestupkovém či jiném řízení, a jaké sankce za porušení příslušného zákona může uložit příslušný soud nebo správní orgán. Hodinové setkání proběhlo v poklidné, veselé a ničím nerušené atmosféře.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
17. června 2021 

Odkazy do noveho okna

ZŠ Mníšek pod Brdy

ZŠ Mníšek pod Brdy 

Detailní náhled

ZŠ Mníšek pod Brdy 2.

ZŠ Mníšek pod Brdy 2. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem