Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dušičky

PRAHA VENKOV-JIH - Policisté z územního odboru v nadcházejících dnech dohlížejí nejen na bezpečnost a plynulost silničního provozu, ale rovněž provádějí i dohled nad bezpečností a dodržováním veřejného pořádku v místech hřbitovů a v jejich blízkém okolí. 

V době významného období podzimního času „Památky zesnulých“, tzv. „Dušiček“ dochází každoročně ke zvýšené návštěvnosti hřbitovů, které se většinou nacházejí na odlehlejších místech, často až za hranicemi obcí i měst. Většina návštěvníků k místům posledního odpočinku jejich nejbližších převážně jezdí motorovými vozidly, která zaparkují přímo na parkovištích u hřbitova nebo v jejich blízkém okolí. Vozidla se tak mohou stát objektem zájmu nenechavců, kteří samozřejmě využívají každé příležitosti. Proto policisté v tomto období opakovaně upozorňují na možná rizika a zároveň předávají i několik rad a doporučení.

  • Při odchodu od vozidla je potřeba zkontrolovat uzavření všech oken, uzamčení dveří vozidla, nenechávat na sedadlech a odkládacích plochách vozu cenné věci (kabelky, aktovky, kabáty, bundy, mobilní telefony, peněženky).
  • Dále před odchodem na hřbitov při ukládání věcí a zavazadel do úložného prostoru vozidla je potřeba věnovat pozornost svému okolí na parkovišti. Nevíte, kdo se zrovna dívá. Zloděj si často svou oběť vyhlédne již při příjezdu.
  • Při samotné návštěvě hřbitova, zejména při úpravách a úklidu samotných hrobů, věnujte pozornost svým věcem. Pokud to půjde, doporučujeme Vám, nenechávejte je nikde odložené a bez dozoru.

Období „dušiček“ je každoročně i samozřejmě časem zvýšeného silničního provozu, kterému moc neprospívá ani tzv. „dušičkové počasí“, při kterém se vyskytují časté mlhy, deště, celodenní šero, spadané listí, tvořící se námraza na silnicích, ale i zvýšený počet různých uzavírek, oprav vozovek, objížděk apod. To vše vyžaduje na řidičích, aby se o to více věnovali řízení vozidla, dodržovali stanovenou rychlost, bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, obrnili se trpělivostí a byli ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu.
Rovněž je důležité, aby i chodci při pohybu v silničním provozu věnovali více pozornosti své bezpečnosti, zejména zvolením vhodné barvy oblečení, jakož i jeho doplněním o prvky a doplňky z fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
30. října 2023

vytisknout  e-mailem