Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den záchranářů v Říčanech

PRAHA VENKOV - JIH - Nechyběly ani ukázky složek IZS. 

Další ročník Dne záchranářů se konal 20. června 2023 se v Říčanech na Masarykově náměstí, stejně tak jako tradičně už několik let.
Akce je vždy pořádaná ve všední den, v dopoledních hodinách, a slouží jako ústřední preventivní akce na území města Říčany pro žáky základních škol.  Samozřejmě ani široká veřejnost není o akci ochuzena a každý návštěvník je vítán.

Na konání akce spolupracuje Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Říčany, Policie ČR – Obvodní oddělení Říčany, Městská policie Říčany, Celní správa, České vysoké učení technické – fakulta dopravní, Aktivní záloha Armády České republiky a další občanská sdružení. Náplní akce je vždy komplex statických ukázek všech zúčastněných složek, tj. výstroj, výzbroj a vozový park, ale i dynamické ukázky činnosti a připravené vzdělávací hry.

Za Policii České republiky se akce v letošním roce zúčastnili policisté Poříčního oddělení Slapy, Dálničního oddělení Mirošovice, Dopravního inspektorátu územního odboru Praha - venkov JIH a obvodního oddělení Říčany, kteří návštěvníkům představili svá vozidla a vodní skútr, základní balistickou ochranu, ale i specializované vybavení policejních potápěčů či radar na měření rychlosti, který děti okamžitě využily k soutěžení o nejrychlejšího běžce. U stánku pak policisté odpovídali na veškeré položené dotazy, představovali vybavení, rozdávali preventivní a propagační materiály a návštěvníci si mohli zahrát hru zaměřenou na bezpečné chování v silničním provozu.

Dynamickou ukázkou bylo loupežné přepadení se vznikem bodného poranění a masivního krvácení, které bylo realisticky namaskováno pracovníky ČVUT. Po provedeném zákroku hlídky proti nebezpečnému pachateli byla zraněnému poskytnuta první pomoc policisty a posléze zdravotníky ČVUT. Ukázka končila transportem pacienta k sanitnímu vozu.
Hasiči si pro diváky připravili ukázku záchrany z výšky, kdy se do role figuranty nebála postavit policistka z dopravního inspektorátu.

Budeme se těšit zase příští rok.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
25. června 2023

vytisknout  e-mailem