Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečně v kyberprostoru

PRAHA VENKOV-JIH – Metody a triky podvodníků se neustále zlepšují a pro vytipované oběti je často obtížné posoudit věrohodnost. 

To jsou například případy volání podvodníků, kteří tvrdí, že jsou z Vaší banky, že byl účet napaden a hrozí, že přijdete o své peníze. Pro tyto případy si pamatujte, že skutečná bankovní instituce by po svém klientovi nikdy nic takového nepožadovala. Vše si můžete ověřit tak, že zavěsíte a zavoláte na klientskou linku Vaší banky. 

S kyberprostorem souvisí i nákup virtuálních měn (kryptoměny), který se stal velmi dostupným. Přispěla k tomu vyšší informovanost lidí v dané oblasti, ale i například rozšíření sítě tzv. vkladomatů. Různé druhy kryptoměn si tak dnes pořídíte jednoduše, např. cestou na nákup nebo prostřednictvím několika kliků v počítači. Existují i uživatelsky zcela jednoduché platební brány pro rychlý nákup kryptoměn platební kartou. Kde jsou peníze, operují ale i podvodníci. Buďte proto i v souvislosti s kryptoměnami velmi obezřetní, neboť zaznamenáváme hned několik typů jednání či souvislostí, při kterých pachatelé trestné činnosti s virtuálními měnami manipulují za účelem svého nezákonného obohacení. 

A jaká jsou naše doporučení? 
Vždy si důvody takových telefonátů ověřujte na oficiálních kontaktech bankovních, či finančních společností nebo dalších organizací, za které se podvodníci v dané chvíli vydávají.
Pamatujte, že banky ani Policie České republiky s provozovateli tzv. vkladomatů nespolupracují.
Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů, či údajů z platebních karet.
Nikdy nenakupujte kryptoměny na adresy, které Vám někdo jiný předá, ani je na takové adresy nepřevádějte, pokud nejde o legitimní a vámi zamýšlenou platbu.

Další informace k možným rizikům v rámci pohybu v internetovém prostředí naleznete zde.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
19. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

Výhodná investice může být podvod!

Výhodná investice může být podvod! 

Detailní náhled

Smishing

Smishing 

Detailní náhled

Okrádání přes inzerát

Okrádání přes inzerát 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem