Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na náchodských silnicích

NÁCHODSKO – Zabránil srážce, ale skončil s autem na boku 

Šestici dopravních nehod řešili přes víkend 18. až 20. 5. 2012 dopravní policisté z Náchoda. Příčinami karambolů byla vesměs nepřiměřená rychlost, zbytečné riskování, nedání přednosti v jízdě. V jednom případě se rozhodla ve špatnou dobu přeběhnout srna. Odnesla to střetem s osobním vozem. Ve vozidle se naštěstí nikomu nic nestalo.
 
Páteční nehody odstartovala hrozivě vypadající nehoda, která však díky duchapřítomnosti protijedoucího řidiče dopadla lépe, než mohla. O půl sedmé večer řidička osobního auta Škoda Octavia ve směru od Velkého Poříčí na Žďárky v nepřehledné levotočivé zatáčce předjížděla kolonu cyklistů. Protijedoucí řidič v Peugeotu 106 ve snaze vyhnout se srážce strhnul řízení vpravo do vysokého břehu a převrátil se s autem na levý bok. Ke střetu vozidel ani cyklistů tak vůbec nedošlo. Na voze vznikla desetitisícová hmotná škoda.
 
K druhé páteční nehodě, k níž došlo o půl desáté večer v České Skalici, zřejmě přispěla velkým dílem řidičova nezkušenost a nevyježděnost. Devatenáctiletý mladík za volantem Škody Fabia nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou, dostal smyk, narazil do budovy, od které se odrazil zpět do silnice. Nehoda naštěstí skončila bez řidičova zranění, jen na automobilu byla vyčíslena hmotná škoda na 130.000 korun.
 
Trojici nehod vyšetřovala dopravní policie v sobotu. Ve dvě hodiny odpoledne se vlivem nepřiměřené rychlosti nevešel na silnici, přeskočil na chodník a vrazil do sloupu veřejného osvětlení.
 
Podobnou nehodu, ale tentokrát zaviněnou, vyjížděli dopraváci řešit před sedmou hodinou večer do Jaroměře. Řidič vozu Ford Focus nedodržel bezpečnou vzdálenost a při zastavení auta před ním u přechodu pro chodce nestačil zastavit. Aby zabránil střetu, strhl řízení vlevo a na středovém ostrůvku porazil dopravní značku. Tato i předchozí nehoda skončila opět bez zranění.
 
Stejně, tedy bez zranění, dopadla i nehoda následující, na které se podílel alkohol. O půl jedenácté v noci v České Skalici sedl za volant vypůjčeného vozu po předchozím požívání alkoholických nápojů 18letý místní mládenec. Při jízdě od fotbalového hřiště směrem k centru jel rychleji, než bylo zdrávo a silnice mu byla malá. Při průjezdu dvojitou zatáčkou dostal smyk, vymetl zábradlí, vrazil do vart garáže a okapového svodu. Přivolaná dopravní hlídka záhy zjistila, co že to drželo nohu na plynovém pedále auta. Byl to alkohol, přístroj mu naměřil přesně 1,39 promile, stejně tak dopadla i opakované zkouška o patnáct minut později. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz, který mimochodem oprávnění pro skupinu B, tedy osobní automobily vůbec neobsahoval. Mladý muž si však nyní nezařídí ani skútr.
 
Nedělní nehodu měla na svědomí již v úvodu zmíněná srna, tedy vlastně srnec. Po deváté hodině večer na silnici mezi Zaloňovem a Dvorem Králové náhle z pravé strany vyběhl srnec a řidička osobního automobilu již nestačila zareagovat a narazila do srnec pravou přední částí vozidla. Ten zůstal ležet na místě a převzal si ho posléze zástupce místního mysliveckého svazu.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
21. 5. 2012, v 16.00

vytisknout  e-mailem