Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žhář dopaden

MLADOBOLESLAVSKO - Několik let nedal v klidu spát kriminalistům, ale i občanům z okolí Benátek nad Jizerou. 

Mladoboleslavským kriminalistům se podařilo dopadnout žháře, díky kterému neměli několik let klidné spaní. Sedmatřicetiletý muž má totiž na svědomí celkem 33 případů založení požárů na území Mladoboleslavska, konkrétně v Benátkách nad Jizerou a jejich okolí (např. v obci Sedlec, Kochánky, Brodce, Dražice nebo Horky nad Jizerou).

Vše začalo už v roce 2018. Právě v tomto roce, v té době neznámý žhář, založil celkem 3 požáry. V dalších letech už případy přibývaly a nejvíce jich evidujeme v roce 2022, kdy se jednalo o 8 případů.

Objektem zájmu žháře byly především lesní porosty, lesní hrabanka, větve a v posledních dvou letech i balíky slámy. Jedním z případů bylo úmyslné zapálení balíků slámy v roce 2021, kdy jich v obci Horky shořelo celkem 346 kusů.

Doslova mravenčí prací se policistům podařilo pachatele dopadnout a na základě důkazů jej i obvinit z pokračujícího přečinu poškození cizí věci. Práce to bylo opravdu velmi složitá, a to i z toho důvodu, že se nedalo předem předvídat v jaké denní či noční době a na jakém místě znovu žhář udeří, pole jeho "působnosti" bylo totiž velmi rozsáhlé. Vzhledem k tomu, že se škoda vyšplhala na více jak 1 milion korun, hrozí, dnes již obviněnému 37letému dobrovolnému hasiči, až 3letý trest odnětí svobody. Policistům se ke všem činům doznal.

Trestní stíhání proti obviněnému je vedeno na svobodě. 

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
6. října 2023

vytisknout  e-mailem