Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na sociální síti

MLADOBOLESLAVSKO – Kriminalisté varují veřejnost před častými podvody na Facebooku. 

Mladoboleslavští kriminalisté se dlouhodobě potýkají s případy podvodu, kdy neznámí pachatelé zneužívají sociální s1..jpgíť Facebook. Od ledna roku 2020 do současné doby kriminalisté přijali desítky oznámení od poškozených osob, kdy modus operandi byl vždy stejný.

Vše vždy začíná tím, že neznámý pachatel zneužije údaje existujícího účtu facebookového profilu a následně jedná jménem skutečného uživatele. Poté osloví seznam přátel přes aplikaci, která slouží ke komunikaci mezi uživateli a žádá po nich telefonní číslo. Drtivá většina oslovených tak učiní a svá telefonní čísla svému „příteli“ odešle. V následné konverzaci pachatel používá smyšlenou legendu, že právě probíhá soutěž či hra o večeři nebo rekreaci a na telefonní číslo přijdou zadávací kódy, které žádá poslat zpět. V žádném případě se nejedná o obyčejné SMS, ale jde o M-platby, za které si operátor účtuje poplatek. Neznámý pachatel podvodné M-platby zpravidla provádí za účelem nákupu elektronických služeb ve prospěch například herních portálů.

Policisté žádají občany, aby rozhodně nikomu neposílali žádná data, například kódy autorizačních SMS nebo PIN kódy k platebním kartám.

por. Bc. Lucie Nováková2..jpg
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
5. února 2021

vytisknout  e-mailem