Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Investování, které se nevyplatilo

MLADOBOLESLAVSKO - Muž přišel o milion korun. 

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality z Mladé Boleslavi v současné době šetří další případ podvodného jednání na internetu, kdy se poškozený, místo zisku z investování, dočkal jen vysátého účtu. Místo výdělku z investic do kryptoměny přišel během několika měsíců o miilion korun.

Téměř denně se napříč celou Českou republikou setkáváme s obdobnými případy podvodů v prostředí internetu. Podvodníci a jejich velmi dobře promyšlené legendy o zhodnocení a investování peněz jsou stále propracovanější a jejich důvěryhodné vystupování pak může kde koho k investici zlákat. 

Investování do kryptoměny bylo podvodem i v tomto případě, kdy poškozený 46letý muž uvěřil investicím do kryptoměny a podle pokynů, a na základě komunikace s poradcem na telefonu, zaslal ke zhodnocení postupně 1 milion korun. Zhodnocení se ale nekonalo a muž nedostal zpět ani své peníze.

Vše začalo v srpnu, kdy poškozený na internetových stránkách narazil na reklamu, která lákala na investiční výdělky. Po rozkliknutí odkazu bylo nutné vyplnit dotazník s osobními údaji, včetně mobilního telefonu, jména a adresy. Zanedlouho se poškozenému ozvala makléřka a dále i finanční poradce, který měl 46letému muži s investováním pomoci. Tento poradce skutečně poškozenému denně volal a "pomáhal" mu investovat peníze do kryptoměny. Takto poškozený naposílal 1 milion korun na cizí účty a navíc si na tyto investice vzal několik půjček v bance.

Později byl muž kontaktován poradcem, který mu sdělil, že firma zkrachovala, a aby nepřišel o své investované peníze, musí nyní ještě zaslat 100 tisíc korun, to už ale muž neposlal a obrátil se na policii. 

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a pachateli v případě dopadení hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

DŮLEŽITÉ PREVENTIVNÍ RADY

kryptoměny v rukou podvodníků

​​podvody na internetu

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
8. února 2024

vytisknout  e-mailem