Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Velikonoce na silnicích Středočeského kraje

KRAJ - Letošní i loňské Velikonoce poznamenala protipandemická opatření. Projevilo se to na počtu dopravních nehod. Ale i přes masivní kontroly, i v souvislosti se současnou situací, sedlo za volant nemálo řidičů pod vlivem alkoholu. 

Velikonoce na silnicích Středočeského kraje

Letošní Velikonoce byly již druhé, které se nenesly v duchu tradic, ale spíše zásadních omezení. Jak loni, tak i letos poznamenala Velikonoce stále trvající pandemie coronaviru, a s tím ruku v ruce i stále trvající epidemiologická opatření vlády České republiky. Oproti loňským Velikonocům „zasáhlo“ Českou republiku ještě další opatření trvající od začátku března, a to tzv. lockdown – omezení cestování mezi jednotlivými okresy. Všechna tato opatření se s ohledem na nehodovost projevila také na silnicích středočeského kraje.

O letošních Velikonocích (2.4. – 5.4.2021) řešili policisté na území středočeského kraje 65 dopravních nehod, což je o 28 méně oproti loňským Velikonocím (10.4. – 13.4.2020), kdy vyjížděli k 93 nehodám. Následky těch letošních nehod nebyly nijak fatální – žádné úmrtí, či těžké zranění, pouze 8 lehkých zranění. O Velikonocích rok předtím se při 93 nehodách zranily těžce 4 osoby, lehce 34 a rovněž se nestala žádná nehoda, při které by vyhasl lidský život.

Nejčastější příčinou letošních velikonočních nehod byl nesprávný způsob jízdy (25) a rychlost (18). Osm řidičů, kteří nehodu způsobili, bylo také pod vlivem alkoholu, loni pak 5.

Nehodovost za březen 2021Doprava o Velikonocích

Za celý březen řešili policisté v celém středočeském kraji 881 dopravních nehod (loni 871), při kterých zemřelo 7osob , 13 bylo zraněno těžce, 114 lehce. U 37 řidičů byl naměřen alkohol, 2 byli pod vlivem jiných psychoaktivních látek. 

Loňský březen vyjížděli dopravní policisté k 871 dopravní nehodě. Lidský život vyhasl v 6 případech, 11 osob se zranilo těžce, 127 lehce. Pod vlivem alkoholu bylo způsobeno 48 nehod, vlivem omamných a psychotropních látek jedna.

Nehodovost leden – březen 2021

Za právě uplynulý čtvrtrok se ve středních Čechách stalo 2 917 dopravních nehod, což je o 60 méně, než v roce předešlém. Na silnicích prozatím letos zbytečně zemřelo 14 osob (4 řidiči osobních vozů, 2 nákladních, 2 motorkáři, 4 chodci,1 cyklista a 1 spolujezdec), což je o 3 méně než za stejné období loňského roku. Dále se při nehodách zranilo 31 osob těžce, 401 vyvázlo s lehkým zraněním. Alkohol naměřili policisté u 136 řidičů (loni u 151), pod vlivem drog usedlo za volanta následně havarovalo nebo způsobilo nehodu 10 řidičů (loni 5).

Za loňské první tři měsíce řešili středočeští policisté 2 977 nehod či havárií, při kterých vyhaslo 17 lidských životů. Ve 151 případech řídili řidiči pod vlivem alkoholu, v 5 případech pod vlivem drog.

Alkohol a drogy za volantem – březen 2021

Kromě řešení dopravních nehod dohlíží policisté ve Středočeském kraji také na bezpečnost a plynulost silničního provozu, přičemž s ohledem na stále trvající protipandemická opatření nejsou kontroly policistů nijak překvapivé, ale naopak časté. Dohled provádí jak policisté z pěti dálničních oddělení, tak i policisté z dopravních inspektorátů v rámci jednotlivých územních odborů. I přesto však usedá za volant vozu nemálo řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. Jenom za měsíc březen bylo takových řidičů 54, 6 pak řídilo pod vlivem psychoaktivních látek.

Nejvíce podnapilých řidičů na D8

Nejvíce řidičů pod vlivem alkoholu ale zaznamenali při kontrolách policisté z dálničního oddělení Nová Ves, kteří „spravují“ dálnici D8. Jenom za měsíc březen zastavili v rámci namátkových kontrol 16 řidičů, kteří před jízdou pili. Na ostatních dálničních tělesech se jednalo spíše o jednotky případů.

V rámci jednotlivých územních odborů zachytili dopravní policisté při březnových kontrolách nejvíce podnapilých řidičů na Berounsku (6), po 5 na Nymbursku, Praze – východ, Příbrami, či na dálnici D1 – Mirošovice. Za jízdu pod vlivem alkoholu přišlo při březnových kontrolách o řidičský průkaz 28 řidičů či řidiček, 32 řídilo bez řidičského oprávnění.

Alkohol a drogy za volantem – 1. čtvrtletí 2021

Od ledna do března letošního roku odhalili policisté v rámci běžných silničních kontrol 132 řidičů či řidiček, kteří měli pozitivní dechovou zkoušku. I za toto období si „drží prvenství“ dálnice D8, na které policisté v rámci své kontrolní činnosti odhalili 22 podnapilých řidičů. Přes sedm desítek řidičů přišlo o řidičské průkazy, 85 řídilo bez patřičného řidičského oprávnění.

Alkohol a drogy za volantem o velikonočních svátcích

Také o velikonočních svátcích usedli za volant řidiči i přesto, že si předtím „dopřávali“ alkohol. Nejednalo se o jednotky řidičů, ale desítky. V rámci běžných silničních kontrol (spolu s kontrolami dodržování vládních nařízení), které policisté na území celého kraje prováděli, zjistili u 43 řidičů či řidiček, že před jízdou pili a dalších 33, kteří měli pozitivní test na omamné a psychotropní látky. Nejvíce řidičů pod vlivem drog kontrolovali a následně řešili policisté na Příbramsku (9)
a Kolínsku (9).

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem