Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Velikonoce na domácí způsob

Letošní Velikonoce budou bezpochyby jiné, svým způsobem mimořádné a doufejme i mimořádně klidné. Největší církevní svátky se totiž nebudou oslavovat veřejně v kostelech a při kolektivních koledách, ale vlivem situace kolem virové nákazy COVID-19 se přesunou do domácího prostředí. 

Ani toto není bezpečný způsobAni toto není bezpečný způsobVěřící se svých mší zúčastní prostřednictvím internetu, kdy řada farností přistupuje k online přenosům z kostelů pomocí webových kamer. Ale co koledníci? Snaha všech občanů zamezovat šíření nákazy a usnesení vlády v tomto ohledu hovoří jasně. Koledovat ve skupinách a partičkách, jak je v naší zemi tradičním, zvykem se letos prostě nepůjde. Pro některé nadšené koledníky může být útěchou ta skutečnost, že je rok 2020 rokem přestupným, takže v mnohých regionech by chodily koledovat ženy. Těm, kteří nejsou vyznavači výše uvedeného tvrzení, přijdou určitě vhod alternativní způsoby trávení Velikonoc, které můžeme odkoukat od našich sousedů. Například v Německu a v Rakousku koledníci s pomlázkou nechodí. Děti, ale i dospělí, hledají poschovávaná vajíčka, zdobená perníková srdce či láhve dobrého moku v domě nebo na zahradách. Přehazují vejce přes střechu nebo hrají různé hry, kdy se spoluhráči navzájem snaží nakřápnout vajíčko soupeře. Inspirací na nejrůznější velikonoční zvyky a hry v kruhu rodinném na internetových portálech najdeme celou řadu. Všech svých tradičních domácích zvyků se však vzdávat nemusíme. Přípravy na Velikonoce, výroba kraslic, barvení vajíček, pečení beránků, mazanců, příprava tradičních pokrmů, pletení pomlázek či výzdoba domovů a mnohé další zvyky zůstávají a určitě i velmi zabaví děti.

V našem prostředí jsou pro Velikonoce typické i odjezdy na chaty a chalupy. Zákaz vycházení v Čechách nařízen sice není, ale pokud nutně nemusíme vyjíždět, nejezděme. Cestou obvykle tankujeme pohonné hmoty, nakupujeme, občerstvujeme se. Tím přicházíme do kontaktu s dalšími lidmi. Pokud se k takovému cestování přesto rozhodneme, měli bychom dodržovat veškerá hygienická pravidla a eliminovat kontakt s dalšími lidmi, tudíž se nestýkat s nikým v místě svého rekreačního objektu, nevycházet ze svého pozemku a nenavštěvovat se s tamními obyvateli.

Velikonoce jsou také jakýmsi mezníkem mezi zimní a letní motoristickou sezónou. Mějme proto na paměti, že se na našich silnicích ve větší míře začnou pohybovat nejzranitelnější účastníci silničního provozu, zejména řidiči motocyklů a cyklisté. Právě oni by si měli uvědomit, že během zimy si ostatní účastníci silničního provozu odvykli na jejich přítomnost na pozemních komunikacích, a že si na ně musí zase přivyknout. Počítejme s tím, že s lepším počasím vyjedou i takzvaní sváteční řidiči.

Za Policii České republiky své tradice přítomností dopravních hlídek na českých silnicích taktéž zachováme. Již v minulém týdnu jsme avizovali zvýšený dohled nad chováním všech účastníků silničního provozu.  „Od 1. dubna jsme spustili akci zaměřenou na překračování nejvyšší dovolené rychlosti, nejinak tomu bude i v období Velikonoc a nadále až do odvolání. Reagujeme tak na to, že jsme v době omezeného pohybu zaznamenali některá extrémní překročení rychlosti, při kterých bohužel není výjimkou naměření rychlostí jízdy v obci (50km/h) nad 100 km/h. Právě nepřiměřená rychlost je přitom dlouhodobě jednou z nejčastějších příčin smrtelných nehod,“ zdůraznil ředitel dopravní policie plk. Jiří ZLÝ. V této souvislosti apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby se chovali ohleduplně a bezpečně.

plk. Zuzana Pidrmanová
vedoucí oddělení prevence
8. 4. 2020

Letos raději domaLetos raději doma

vytisknout  e-mailem