Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidička nadýchala přes tři promile

A nebyla ten den jediná, kdo usedl za volant pod vlivem alkoholu 

     Dne 14. dubna 2011, krátce před patnáctou hodinou kontrolovala hlídka mělnických dopravních policistů ve Všetatech osobní automobil, který řídila třiatřicetiletá žena z Mělnicka. Řidička během kontroly předložila osobní doklady a doklady potřebné k řízení motorového vozidla. Následně se podrobila orientační dechové zkoušce, která skončila naměřenou pozitivní hodnotou 3,12 promile alkoholu v dechu. Toto zjištění policisty trochu zaskočilo , neboť vliv alkoholu nebyl na chování ženy patrný.
    Policisté ženu následně předali svým kolegům na obvodní oddělení Policie ČR Kostelec nad Labem a zde bylo řidičce sděleno podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest, nebo zákaz činnosti.
 
    V uvedený den se však nejednalo o jediného řidiče na Mělnicku, který závažným způsobem porušil právní předpisy týkající se silničního provozu a byl při tom přistižen policisty.
     Krátce po třinácté hodině kontrolovali policisté z místního obvodního oddělení Policie ČR v Kralupech nad Vltavou, ulice Růžové údolí, osobní motorové vozidlo Škoda Octavia, které řídil čtyřiatřicetiletý muž z Prahy. I v tomto případě bylo zjištěno, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a provedená orientační dechová zkouška skončila pozitivní naměřenou hodnotou 1,39 promile alkoholu v dechu. Muži policisté následně sdělili podezření z výše uvedeného trestného činu.
    Skoro ve stejnou dobu, jen o několik kilometrů dále kontrolovala hlídka policistů z obvodního oddělení Policie ČR Vojkovice na silnici II. třídy mezi obcemi Vojkovice a Zlosyň osobní motorové vozidlo Ford Mondeo, které řídil jednačtyřicetiletý muž z Mělnicka. Policisté při následné lustraci zjistili, že řidič usedl za volant přesto, že má soudem uložen zákaz řízení motorových vozidel a to na dobu jednoho roku, platný až do konce srpna 2011.
    V tomto případě policisté muži následně sdělili podezření trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na tři léta.
 
Dne 15. dubna 2011
nprap. Václav Tichý

vytisknout  e-mailem