Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - vylákání citlivých údajů a přístupových hesel

MĚLNICKO - Jedním z dalších případů podvodů páchaných nejen na seniorech, je vylákávání citlivých údajů a přístupových hesel, kódů k bankovním účtům nebo platebním kartám například formou SMS komunikace. 

Podvodníci využívají především důvěřivosti obětí a scénáře takových jednání bývají obdobné. 

V současné době se všeobecně stále víc rozvíjí komunikace přes telefon, e-mail, sociální sítě a internet. To se děje nejen z důvodu technologického vývoje, ale nyní i kvůli omezení sociálních kontaktů vzhledem k pandemii onemocnění COVID-19. V tomto prostředí je o to více nutné zachovávat obezřetnost a nepodlehnout i zdánlivě pravdivým zprávám a žádostem o zaslání citlivých údajů nebo přístupových hesel.

Použití samotného telefonu není nebezpečné. Jen Vy musíte být obezřetní. Pachatelé nevyužívají žádných moderních zařízení, aby do Vašeho telefonu pronikli. V podstatě jen využijí Vaší důvěry a následné chyby. Důsledkem však může být odčerpání finančních prostředků z Vašich účtů.

Přeposlání kódu z SMS zprávy

Způsob, jakým k tomu dochází, je přitom dost lstivý. Z ničeho nic Vám může napsat Vaše kamarádka, že např. soutěží o zajímavé nebo hodnotné ceny a že Vás také přibere do soutěže. Může po Vás chtít zaslat Vaše telefonní číslo (Ale proč? Vaše známá by ho přece měla mít!). Stejně tak po Vás osoba vydávající se za známého může chtít přeposlat kód, který Vám neočekávaně přišel jako zpráva. Pravděpodobně se bude jednat o podvodníka, který si vytvořil falešný profil a pouze napodobuje uživatelský účet nebo telefonní číslo Vašeho kamaráda. Takový kód v žádném případě nikomu neposílejte. Může se jednat o autorizační kód, kterým byste potvrdili nákup určité služby. Částka se pak odečte z Vašeho kreditu nebo se objeví ve vyúčtování.

Podobné podvody se dějí běžně. Pokud k tomu dochází na sociálních sítích, je často složité ověřit, zda se skutečně jedná o osobu, která vystupuje pod uvedeným profilem. Věrohodnost falešného uživatelského účtu navíc podvodníci podtrhují i fotografií odcizenou ze skutečného cizího profilu. Podvodná komunikace je vedena stejným způsobem bez ohledu na to, zda jste kontaktování přes SMS zprávu nebo přes internetové komunikační kanály.

Žádost o fotku nebo sken platební karty

Jinou variantou je SMS nebo online žádost o vyfotografování Vaší platební karty. Zpráva vypadá, jako že jí posílá nějaký Váš známý. Podvodník se z Vás touto cestou prostřednictvím různých smyšlených důvodů snaží vylákat fotku Vaší platební karty. Taková fotka však poskytne podvodníkovi řadu cenných údajů, které může velmi jednoduše zneužít. Číslo platební karty, jméno jejího držitele a k tomu třímístný kód (CVC/CVV) z druhé strany karty postačí k tomu, aby kdokoliv prováděl platby bez Vašeho vědomí. Svoji platební kartu tedy nikdy nikomu nepůjčujte ani neposílejte její fotografii nebo sken.

Pokud to vše shrneme, pro pachatele není problém popisovanými způsoby za pomocí vyfocené karty, dokladů nebo zaslaných kódů získat různé druhy služeb a výhod, které zaplatíte Vy. Nezapomínejte, že v dnešní době lze smlouvy, nákup služeb nebo i půjčky zařídit přes internet právě díky fotografii dokladů, zadání telefonního čísla a následného ověření kódem, který je na dané číslo zaslán.

Jak se tedy účinně bránit?

  • Důvěřujte, ale prověřujte!
  • Vždy si chraňte soukromí a nikomu nesdělujte žádné PIN kódy, bezpečnostní nebo ověřovací kódy. Pokud Vám takové kódy přijdou do SMS zpráv, nikdy je nikomu nepřeposílejte.
  • Nikdy neposílejte fotografie své platební karty či osobních dokladů.
  • Pokud přijdete o osobní doklady, vždy ztrátu nebo odcizení oznamte. Předejdete tak jejich zneužití.
  • Ověřujte informace a nespokojte se jen s ujištěním od pisatele „kamaráda“.
  • Nechte si u svého operátora zablokovat M-platby (možnost platit telefonem), pokud je bezpečně neovládáte.
  • Pokud máte podezření, že se Vás někdo snaží okrást, obraťte se na své blízké s žádostí o radu.
  • Nebojte se obrátit na linku 158.
  • SMS zprávy ani e-maily nemažte, ponechte je jako důkazy.

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - vylákání údajů.jpg
 

vytisknout  e-mailem