Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Napsali o nás......

Prezentační akce mělnických policistů očima ředilete školy. 

Cvičný poplach na ZŠ J. Matiegky ve spolupráci s policií ČR
 
    V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné události, jako jsou živelné pohromy, havárie s únikem nebezpečných látek do životního prostředí a další, které mohou ohrozit životy, zdraví obyvatel a způsobit velké materiální škody. Ke zmírnění následků těchto událostí přispívají školy tím, že nejen „učí“, ale také „vychovávají“.
    Nejinak je tomu i na ZŠ J. Matiegky v Mělníku. V rámci školního vzdělávacího programu jsou žáci vedeni prostřednictvím výuky běžných předmětů k rozvoji tzv. „kompetencí“ (tj. vědomostí, dovedností, schopností, návyků, postojů a hodnot). Ty by měly připravit žáka k úspěšnému uplatnění v životě moderní občanské společnosti. V rámci těchto aktivit jsou žáci jednou do roka připravováni celodenním programem na to, jak se chovat v krizových situacích. Na praktických příkladech i pomocí interaktivní výuky poznávají možná nebezpečí a učí se jak se správně zachovat při vzniku těchto událostí, jak si umět poradit a jak pomoci svým blízkým, či ostatním postiženým.
    Letošní den věnovaný tématice ochrany člověka za mimořádných událostí byl zvolen na pondělí 7. května. Po vyhlášení cvičného poplachu se shromáždili všichni žáci, vyučující, správní zaměstnanci i hosté před budovou největší mělnické školy. Děti všech dvaceti tříd se ukázněně seřadili pod vedením svých třídních učitelů v rekordním čase 2 minuty a 48 vteřin.
    Na ploše před školou následovala prezentace státní policie se psy. Skupina čtyř policejních kynologů se čtyřmi policejními zásahovými psy z Neratovic předvedla žákům ukázky z praktického výcviku policejních psů i z jejich zásahů v akci. Žáky prezentace neobyčejně zaujala. Profesionálním výkonům psů i jejich psovodům nadšeně tleskali a se zaujetím naslouchali komentářům nprap. Václava Tichého, pracovníka preventivně informační skupiny policie ČR z Mělníka. Dobrovolníci se mohli také sami zapojit do některých ukázek. Zájem z řad žáků byl tak velký, že se na některé z nich nakonec nedostalo. Zato předvedení výbavy policistů při pořádkových akcích si mohli vyzkoušet všichni zájemci.
    Policisté touto perfektně organizovanou akcí opět upevnili svou přirozenou autoritu v očích vyrůstající generace a efektivně tak podpořili heslo „pomáhat a chránit“. Za jejich podpůrné aktivity při vzdělávání žáků jim jistě patří upřímný dík nejen ze strany vedení školy, ale i všech občanů.
    Žáci školy následně absolvovali se svými pedagogy dopolední program věnovaný dalším aktivitám, které rozvíjí jejich schopnosti správně jednat v situacích ohrožení a hlavně jim předcházet. To vše pod heslem „kdo je připraven, není překvapen“.
 
Mgr. Vladimír Škuta, ředitel školy
 
7.května 2012
nprap. Václav Tichý
 

vytisknout  e-mailem