Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mezinárodní den seniorů

MĚLNICKO - Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů. 

V tento den spouštíme zároveň informační kampaň „Pomáháme seniorům, chráníme seniory“ podporovanou z Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality. Ta je zaměřena na zranitelnou skupinu obětí v seniorském věku. Senioři bývají častým terčem podvodníků, ale i násilných útoků. Počet podvodných pokusů, kdy se pachatelé snaží obohatit na seniorech, navíc v posledních měsících opět stoupá.

Nejen v tento den proběhly na Mělnicku besedy věnované právě seniorům. Besedy se uskutečnily ve spolupráci se strážníkem Městské policie Mělník a s koordinátorem BESIPu pro Středočeský kraj.

Během těchto besed povídali o bezpečnosti v silničním provozu, například jak správně přecházet silnici, jak a z jakých důvodů používat reflexní prvky. Toto téma doplnili o krátké video znázorňující rozdíly při jejich použití a pohybu bez reflexních prvků.

Po této části se policejní preventistka zaměřila na trestnou činnost páchanou na seniorech, neboť právě tato problematika je velmi závažná. Představila nejčastější legendy pachatelů, aktuální případy z okolí a zároveň poradila několik významných rad, jak se nestát obětí trestného činu.

Různí pachatelé si často tipují jako své oběti právě dříve narozené. Vědí, že jim chybí sociální kontakt, a tak rádi naváží řeč s kýmkoli, jsou méně mobilní, hůře slyší, jsou navíc velmi důvěřiví, proto se pro „lidské hyeny“ stávají snadnou kořistí.

Případy různých krádeží či přepadení řeší policie každý den. Bohužel je smutnou pravdou, že pachatelé krádeží a loupeží se vyskytují všude, proto by lidé měli být opatrní. Není vhodné chodit blízko okraje vozovky s taškou přes rameno, tu by mohl vytrhnout někdo z jedoucího auta. Večer je potřeba vyhýbat se neosvětleným místům. Opatrnost je na místě při vstupu do domu nebo výtahu. Raději se vyplatí počkat a výtah znovu přivolat. Pokud starší člověk cestuje hromadným dopravním prostředkem, je lepší sedět v blízkosti řidiče a u dveří, lze je použít jako únikovou cestu.

Muži by měli nosit peníze, doklady a platební karty v náprsní kapse, ne v zadní kapse kalhot. Ženy by neměly nechávat peněženky a cennosti na vrchu kabelky, ty by měly nosit pokud možno u těla a využívat jejich různá zapínání. Doklady je třeba nosit odděleně od peněz a PIN platební karty odděleně od karty. Zavazadla a kabelky bychom neměli pouštět z dohledu, nenosit je např. na zádech nebo je zanechávat v nákupních vozících.

Všichni zúčastnění dostali na rozloučenou několik drobných dárečků, jako např. reflexní pásky, reflexní samolepky, kapesní lupy či obaly na platební karty aj.

Policie radí:
- nezvěte k sobě domů nikoho neznámého
- nepouštějte do svého bytu neznámé osoby
- nepůjčujte nikomu neznámému peníze
- nevěřte cizím lidem, kteří Vám nabízejí peníze
- neukazujte nikomu svoje finanční úspory
- nedůvěřujte neznámým lidem v telefonu ani na ulici
- buďte obezřetní k cizím lidem, kteří Vás požádají o pomoc
- mějte osobní věci (doklady, peníze apod.) pod kontrolou
- pokud se cítíte ohroženi, volejte linku 158

Všem seniorům přejeme do dalších let mnoho optimismu, dobré nálady, pevné zdraví a milující rodinu.

Více k Mezinárodnímu dni seniorů naleznete ZDE:

por. Mgr. Markéta Johnová
4.10.2021

vytisknout  e-mailem