Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontroly nákladních vozidel

MĚLNICKO - Dopoledne dne 14. května 2019 dopravní policisté z oddělení silničního dohledu odboru dopravní policie krajského ředitelství prováděli u Kralup nad Vltavou kontrolu nákladních vozidel spojenou s vážením nákladu. 

Jediným vhodným místem k takové kontrole je úsek silnice vedoucí z Veltrus směrem na Kralupy nad Vltavou. 

V rámci kontroly se policejní hlídky zaměřily zejména na kontrolu dodržování doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku, nedodržování povinnosti při přepravě nebezpečných věcí a dalších směrnic a sociálních předpisů. Samozřejmě dohlížely i na dodržování dalších obecně platných ustanovení zákona číslo 361/2000Sb., o provozu na pozemních komunikacích a dalších předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Současně prováděly vážení vozů, zda nepřekračují nejvyšší povolenou hmotnost soupravy s vezeným nákladem.

Při kontrolách zjistili, že dva řidiči porušili sociální předpisy a dopustili se tak přestupku, který policisté předali k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. Dva šoféři měli své vozy přetížené  a dostali na místě pokutu, firmy budou navíc řešeny ve správním řízení.

Tento typ kontrol je velmi časově náročný. Zkontrolování jednoho vozidla trvá přibližně jednu hodinu.

Dopravní policisté při kontrole použili nové vozidlo Mercedes Benz Sprinter, který pro Krajské ředitelství policie Středočeského kraje pořídil krajský úřad.

Speciálně vybavený vůz je mobilní kanceláří pro komplexní silniční kontrolu vozidel, který bude schopný kontrolovat hmotnost nákladních vozů, jejich rozměry a dodržování sociálních předpisů. Vozidlo je mimo jiné vybaveno softwarem na výpočet upevnění nákladu, inspekční kamerou s příslušenstvím – kontrola a dokumentace technického stavu v nepřístupných místech ve vozidle, hloubkoměrem pneumatik na kontrolu hloubky dezénu pneumatik, měřičem propustnosti skel, laserovým teploměrem na kontrolu funkčnosti brzdového systému, montážním lehátkem pro kontrolu podvozku „velkých“ vozidel, mobilními vahami, teleskopickým měřičem výšky, defibrilátorem AED a mnoha dalšími prvky.

Policisté budou provádět takové kontroly i v nadcházejícím období.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
15.5.2019

vytisknout  e-mailem