Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jak správně převážet vánoční stromek

MĚLNICKO - Aby se z vánočního stromku nestala nebezpečná zbraň. 

Převoz stromku můžeme uskutečnit různými způsoby, ne všechny jsou zcela bezpečné. Nesprávně upevněný stromek může ohrozit osoby v blízkém okolÍ. Mějte ho vždy zabalený do stahovací sítě.
 

Tipy na přepravu:

Kde nejlépe vozit vánoční stromek, pokud nemám střešní nosič?

Můžete ho převážet v interiéru.  Sklopíme zadní sedadla a vytvoříme větší ložnou plochu vozu. Dále za přední sedadlo uložíme pevnou dřevěnou desku tak, aby se o ni kolmo opřela spodní část stromku. Tím zaručíme bezpečnost osoby na předním sedadle a znemožníme propíchnutí sedadla stromkem při prudkém brzdění nebo nárazu. Dále celý strom svážeme a upevníme kurtou k okům v ložné části vozu. K ochraně potahu sedadel a čalounění použijte deku nebo staré oblečení. Tím zabráníte poškození interiéru od pryskyřice nebo nečistot ze stromku.

V žádném případě nezacloňte stromkem přední okna vozu. Musí být zachován bezpečný výhled z vozu.
 

Otevřené víko kufru

Při přepravě s otevřeným víkem zavazadlového prostoru (výklopných zadních dveří) v žádném případě nezakrývejte ničím zadní svítilny a víko či poklop kufru zajistěte popruhem proti otevření při přejezdu nerovností na vozovce.

Převoz na střešním nosiči

Na střechu ho upevňujte špičkou dozadu, jinak proudící vzduch za jízdy poškodí větve. Při kurtování nezapomeňte, že mu musíte zabránit v pohybu nejen do stran, ale i vpřed či vzad. Rozhodně nepoužívejte elastické popruhy.Vždy použijte textilní upínací pásy a pevně stromek připoutejte na místo, aby se nemohl ani hnout.

Dbejte na vlastní bezpečnost i bezpečnost ostatních účastníků provozu. Buďte opatrní !

por. Mgr. Markéta Johnová
14.12.2021

vytisknout  e-mailem