Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn!

Kutnohorsko - „Vidět a být viděn!“, to je jedno ze základních pravidel bezpečného chování v silničním provozu, které by mělo být vlastní nejen chodcům a cyklistům, jako nezranitelnějším účastníkům silničního provozu, ale samozřejmě také řidičům. 

K dopravním nehodám dochází na našich silnicích každý den. V podzimním a zimním období patří mezi jejich nejčastější příčiny především zhoršená viditelnost. Brzy se stmívá, častěji se na silnicích setkáváme s mlhou, deštěm a v některých úsecích i spadaným listím. S klesajícími venkovními teplotami bývají silnice a chodníky často namrzlé a později také pokryté sněhem. Toto období tak od všech vyžaduje zvýšenou připravenost a obezřetnost před každou cestou i během ní.

Především cyklisté a chodci by měli v tomto období dbát na řádné osvětlení a vybavení reflexními prvky, pro řidiče nabývá na důležitosti dobrý výhled z vozidla a užití osvětlení, které reflektuje na aktuální světelné a klimatické podmínky. Řidiči, kteří zranili chodce, se často shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.

Viditelnost chodců a cyklistů lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení a doplňků ze speciálních materiálů, které prodlužují vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Reflexní materiály výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Člověk oblečený do oděvu s reflexními prvky je pro řidiče viditelný již na 200 metrů. Oproti tomu ve tmavém oblečení je vidět na pouhých 18 metrů, v červeném oblečení na 24 metrů, žlutém oblečení na 37 metrů a v bílém oblečení je vidět na 55 metrů. Přičemž právě vzdálenost vozidla od chodce je tím rozhodujícím kritériem, které ovlivní rozhodování i reakce řidiče.

Viditelnost BESIPViditelnost BESIP

Bezpečnost chodců může také ohrožovat to, že někteří řidiči jezdí na podzim a v zimě se zhoršeným výhledem z vozidla z důvodu nedostatečného odmlžení a očištění skel vozidla, za deště či sněžení se výhled z vozidla ještě zhoršuje. Při silničních kontrolách se v tomto období také policisté často setkávají s řidiči, kteří při zhoršené viditelnosti mají na vozidle rozsvícená pouze světla pro denní svícení. Podobně nebezpečná je také situace, kdy řidiči zapomenou vypnout přední a zadní světla do mlhy a jezdí s nimi i za dobré viditelnosti. Především ta zadní jsou pro ostatní řidiče velmi nepříjemná.

Dlouhodobě je konec roku nejrizikovějším obdobím ve vztahu k počtu nehod s účastí chodců, kdy svou zásadní roli hraje právě jejich viditelnost či spíše neviditelnost v silničním provozu. V případě fatálních dopravních nehod, při kterých byl usmrcen chodec, převažují právě ty, ke kterým došlo za snížené viditelnosti. Svým zviditelněním dává chodec řidiči výrazně větší možnost včas a bezpečně reagovat na jeho pohyb ve vozovce.

kpt. Ladislav Beránek
oddělení prevence Policejního prezidia ČR
7. 11. 2022

vytisknout  e-mailem