Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

REVOLUTION TRAIN

Kutnohorsko – Do Čáslavi zavítal interaktivní protidrogový vlak Revolution train, který se skládá ze šesti netradičních vagonů. 

Tato multimediální mobilní vlaková souprava, umožňuje zcela nové pojetí primární prevence pro vybrané cílové skupiny - především děti a mládež ve věku od 10 do 17 let, ale také pro širokou veřejnost. Cílem tohoto preventivního projektu je formou interaktivního přístupu a prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů maximálně zapůsobit na osobnost návštěvníka vlaku a efektivním způsobem tak ovlivnit jeho pohled na nelegální drogy, ale i legální závislosti a inspirovat jej k pozitivním životním volbám.

Návštěvníci prochází vlakovou soupravou složenou ze šesti vagónů, které jsou pro tyto účely uzpůsobeny do podoby multimediálních sálů. Zde se pak v několika rovinách odehrává příběh o příčinách, vývoji a důsledcích drogové závislosti. Návštěvníci protidrogového vlaku tímto příběhem procházejí a díky možnostem interaktivních technologií se aktivně stávají jeho účastníky. Filmový příběh se v daných okamžicích zastaví, filmové plátno je zvednuto a návštěvníci jsou vtaženi do děje, který se před nimi ve filmu odehrál. Poté následuje debata a pokračování příběhu.

Součástí projektu je sběr anonymních dat a činnost žáků, kteří prostřednictvím slohových prací, jenž po návratu do školních lavic sepisují, zajišťují zpětnou vazbu splnění účelu protidrogového vlaku a zároveň je samostatná tvorba nutí k zamyšlení se nad sebou samými a přístupu k legálním i nelegálním drogám.

Prohlídkou vlaku projekt nekončí, následuje návazný program „To je zákon, kámo!“, který vznikl ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou SKPV ČR.

Během programu ve vlaku žáci vystupují sami za sebe a všímají si především tématu závislostí. V návazném programu žáci vystupují jako policejní týmy a posuzují trestněprávní následky chování drogově závislých osob.

Cílem tohoto návazného programu je prohloubit diskuzi o rizicích závislosti, zvýšit u cílové skupiny motivaci ke zdravému životnímu stylu, k respektování zákonů a zároveň zvýšit povědomí o trestněprávní odpovědnosti. Žáci navíc dostávají příležitost uvědomit si, že problematika závislostí není záležitostí vzdálenou, ale mohou se s ní setkat i ve svém nejbližším okolí. Zpravidla to bývá velmi dobrý kamarád, který jim prvně drogu nabídne.

Pondělního programu se v dopoledních hodinách zúčastnili žáci základních škol z Čáslavi a okolního regionu a v odpoledních hodinách i veřejnost.

REVOLUTION TRAIN zavítá i do dalších měst ve své plánované tour.

O vlaku napsali + fotogalerie ZDE:

svoboda.info.cz

Kutnohorský deník

por. Mgr. Vendulka Marečková
oddělení tisku a prevence
10. května 2022

vytisknout  e-mailem