Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nález nebezpečných látek

KUTNOHORSKO - Městští strážníci v Čáslavi narazili v neděli 16. března 2014 večer při pravidelné prohlídce bývalých kasáren v Čáslavi na nebezpečný nález.  

V jedné z budov objektu objevili dvě dvaceticentimetrové ampule označené jako Yperit a Chlorpikrin. Jedná se o plyny, které byly dříve užívané jako chemická zbraň.

Na místo byli okamžitě povoláni policisté, hasiči a záchranáři. Celý objekt byl uzavřen. Hasiči ve speciálních oblecích obě ampule s neznámou látkou naložili do sudu a hermeticky uzavřeli. Přivolaná chemická laboratoř hasičů pak sud převezla na rozbor do jejich sídla v Kamenici. Evakuace osob nebyla nutná, a při zákroku nedošlo naštěstí k žádnému zranění ani ke škodě na majetku.

Policisté v pondělí 17. března 2014 při opětovné prohlídce kasárenského objektu objevili další nádoby. Čtyři byly venku na zemi před objektem a jedna rozbitá se nacházela uvnitř. Tentokrát se jednalo o uzavřené skleněné ampule s neznámou látkou.  Na místo opět vyjely všechny složky IZS a průběh akce byl stejný. Ani tentokrát nedošlo k žádnému zranění osob a škodě na majetku.

Na Kutnohorsku každoročně probíhá výcvik a pravidelné setkání zástupců těchto složek. Předmětem tohoto jednání je zejména souhra jednotlivých složek IZS v případě společného zákroku, neboť postup hasičů,policistů nebo záchranářů musí být efektivní, rychlý a profesionální. Je nutné vědět, jaká činnost které složky má mít v konkrétních situacích přednost, a kdo je v jakém případě velitelem zásahu.

Napsali o nás:

kutnohorsky.denik.cz/nehody/v-caslavskych-kasarnach-byly-nalezeny-dve-stare-chemicke-zbrane.html

www.svoboda.info/zpravy/caslav/foto-video-policii-a-hasice-zamestnava-nalez-nebezpecnych-chemickych-latek-v-caslavi.html

www.policie.cz/clanek/jednani-zakladnich-slozek-izs.aspx

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
ÚO P ČR Kutná Hora
18. března 2014

 

vytisknout  e-mailem